Франція порушила останню зі своїх багатьох обіцянок партнерам по ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція порушила останню зі своїх багатьох обіцянок партнерам по ЄС

Світ
2385
У середу Франція оголосила про те, що порушить останню зі своїх багатьох обіцянок партнерам по Євросоюзу зменшити дефіцит бюджету, допускаючи, що до 2017 країна зможе привести свої фінанси у відповідність до вимог ЄС.
Міністр фінансів Франції Мішель Сапен зробив таку заяву після численних натяків Парижа на те, що слабкість другої найбільшої економіки єврозони завадить їй привести бюджетний дефіцит у відповідність до вимог ЄС в 3%, як вона раніше обіцяла.
Сапен підкреслив, що Франція не прагне змінити або проігнорувати правила, проте країна хоче, щоб були прийняті до уваги такі чинники, як погіршення прогнозу по зростанню економіки і інфляції цього року.
Франція спільно з Італією закликала до більш гнучкого тлумачення правил ЄС щодо бюджету, однак канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти будь-якого відхилення від правил, і в середу заявила, що всі країни єврозони повинні тримати свої обіцянки.
“Єврокомісія має рацію щодо того, що наполягає на єдиних правилах щодо бюджету і реформ, – заявила вона в Берліні. – Всі правила, які застосовуються щодо Німеччини, повинні залишатися незмінними відносно решти Європи”.
Дотриманням цих правил тепер повинен займатися П’єр Московічі, попередник Сапена на посту міністра фінансів, який був обраний Комісаром Євросоюзу з економічної та фінансової політики.
За роботою Московічі буду спостерігати два віце-президента Єврокомісії, Юрки Катайнен і Валдіс Домбровскіс, колишні прем’єр-міністри Фінляндії та Латвії відповідно, обидва підтримують сувору фінансову дисципліну.
Сапен заявив: “Давайте з’ясуємо позицію Франції: ми не прагнемо змінити правила ЄС, ми не прагнемо їх призупинити, і ми не вимагаємо того, щоб для Франції чи для будь-якої іншої країни було зроблено виняток”.
“Ми просимо про те, щоб була прийнята до уваги фінансова реальність, з якою ми зіткнулися – зростання занадто слабке, інфляція занизька.”
В інтерв’ю французькому виданню Les Echos Московічі заявив, що жодних винятків не повинно бути зроблено для Франції, але при цьому спроби країни знизити бюджетний дефіцит необхідно справедливо оцінити.
“Питання не в тому, щоб скасувати правила для Франції, відкласти їх виконання або зробити для неї виняток – Франція не просить про це,” – каже Московічі.
“Ніхто не зацікавлений в тому, щоб поставити Францію в незручне становище або вимагати неможливого. Але вона повинна зробити все, що необхідно,” – заявив він.
Сапен знизив свої прогнози зростання французької економіки до 0,4% цього року і 1,0% в наступному, в порівнянні з більш ранніми прогнозами в 1% і 1,7% відповідно.
Він заявив, що уряд дотримуватиметься своїх планів не вводити нові податки у наступному році і знизити витрати приблизно на 21 млрд євро.
Це означає, що дефіцит трохи підніметься до 4,4% цього року, в 2015 році він складе 4,3%, і тільки в 2017 році, в кінці 5-річного президентського терміну Франсуа Олланда, досягне необхідного рівня в 3%.
Тільки минулого року Франція отримала відстрочку від Єврокомісії для того, щоб привести в порядок державний бюджет, в обмін на обіцянку поквапитися з реформами, які повинні зробити економіку країни більш конкурентною.
Це стало останнім у низці обіцянок, які порушила Франція та інші країни, які підірвали довіру в Пакт стабільності та зростання ЄС.
Олланд отримав підтримку деяких партнерів по ЄС, агітуючи за більш гнучке трактування бюджетних правил ЄС, і глава ЄЦБ Маріо Драгі послабив політику жорсткої економіки і переключився на реформи і стимулювання росту.
Тим не менш, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле відхилив заклики витрачати більше, щоб стимулювати зростання економіки єврозони, наполягаючи на необхідності структурних реформ.
Олланд, у якого найнижчий рівень підтримки серед французьких президентів, через нездатність стабілізувати економіку, минулого місяця звільнив трьох міністрів, які висловили незгоду з його бюджетною політикою.
Офіційна позиція протягом багатьох місяців полягала в тому, що країна визнає необхідність скоротити бюджетний дефіцит, але в іншому темпі, ніж було встановлено її партнерами по ЄС.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас