В Ізраїлі вирішили розпочати "дипломатичну кампанію" проти Туреччини і Катару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ізраїлі вирішили розпочати "дипломатичну кампанію" проти Туреччини і Катару

Світ
476
Влада Ізраїлю ухвалила рішення вести “дипломатичну кампанію” проти Туреччини і Катару: в єврейській державі мають намір відповісти на напади з боку Анкари і заодно розповісти всьому світу про “лукаву політику” влади Туреччини.
Обурення Ізраїлю викликало, в першу чергу, те, що Туреччина з одного боку підтримує тісні відносини з США і є членом НАТО, а з іншого – надає відкриту підтримку “Хамасу”, визнаному в багатьох країнах терористичною організацією.
Напередодні міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон висловився щодо того, що “Туреччина і Катар є головними спонсорами і прихильниками “ Хамаса”, залишаючись при цьому повноправними членами міжнародного співтовариства”. За даними ізраїльських ЗМІ, прем’єр-міністр країни Беньямін Нетаньяху може озвучити це питання під час майбутнього виступу на сесії Генеральної асамблеї ООН, яка пройде в Нью-Йорку з 21 по 30 вересня.
Як пише портал NRG, рішення зробити Туреччину і Катар “об’єктами дипломатичної та роз’яснювальної кампанії” було прийнято минулого тижня, в ході наради, яку керівництво Національного штабу з роз’яснювальної роботи (таке відомство існує в Ізраїлі при прем’єр-міністрі країни) провело з представниками неурядових організацій.
Зазначимо, що зовсім недавно протягом більш ніж місяця між владою Ізраїлю і угрупуванням “Хамас” велося військове протистояння. Бойові дії в секторі Газа почалися 8 липня, коли ізраїльська армія почала наземну фазу силової операції “Незламна скеля”, яка до цього припускала лише удари з повітря.
Під час операції “Незламна скеля” США наполягали на участі Катару і Туреччини в процесі врегулювання, що заперечував Ізраїль. За інформацією місцевих ЗМІ, Нетаньяху відкрито пояснив американському президенту Бараку Обамі, що “Катар і Туреччина – найбільші союзники “Хамаса”, а отже не можна сподіватися на те, що вони будуть чесними посередниками”.
Раніше новий глава уряду Туреччини Ахмет Давутоглу, представляючи в Національних зборах програму свого кабінету міністрів, звернув увагу на палестино-ізраїльський конфлікт. Зокрема, він заявив, що не бачить можливості “нормалізації” відносин з Ізраїлем до тих пір, поки не буде знятоа блокаду з сектора Газа.
Зазначимо, що Туреччина була однією з перших країн, що визнали державу Ізраїль. Тривалий час сторони підтримували тісне економічне і військове партнерство, однак в останні роки відносини між державами значно погіршилися.
За словами експертів, це почалося після обрання прем’єр-міністром Туреччини лідера Партії справедливості і розвитку Реджепа Тайіпа Ердогана. Особливо погіршила ситуацію історія з “Флотилією свободи” – турецькими кораблями, які намагалися в ніч з 30 на 31 травня 2010 року потрапити в сектор Газа. При спробі огляду пасажири судна Mavi Marmara чинили ізраїльтянам опір, зав’язалася перестрілка, в ході якої загинуло 9 турецьких громадян.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас