Від холоду не помремо, просто в квартирах буде не 22, а 16 °С. Не смертельно - експерти про газ і зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від холоду не помремо, просто в квартирах буде не 22, а 16 °С. Не смертельно - експерти про газ і зиму

Енергетика
1643
  • Реверсне постачання газу з ЄС поки не може покрити дефіцит блакитного палива в Україні. Населення чекає прохолодна зима і загроза диверсій на енергетичних об’єктах з боку північного сусіда *
Учора, 7 вересня, прем’єр-міністр України заявив про те, що Україна має намір диверсифікувати поставки газу і здобути газову незалежність від Росії протягом найближчих п’яти років. Дефіцит блакитного палива на даний момент складає близько 5 млрд кубометрів. Про те, наскільки реально пережити зиму з такою недостачею, і про те, чи реальні перспективи газової незалежності України в недалекому майбутньому, НВ розпитало експертів енергетичного ринку.
  • Незалежний експерт з енергетичних питань Валентин Землянський: *
Дефіцит в 5 млрд кубометрів газу, який назвав Яценюк, – дуже оптимістична цифра. Песимістична і реальна – вдвічі вище. Так, якщо найближчим часом у нас не “ляже” остаточно промисловість і не буде здійснено будь-які заходи економії в області комунальної енергетики, то ця цифра легко сягне 10 млрд кубометрів. Але якщо врахувати спад промисловості на сході країни, то дефіцит, можливо, буде нижчим.
Такий дефіцит є критичним з точки зору забезпечення теплом – людей і енергоносіями – промисловості. Нині в нас є тільки один шлях подолання цього дефіциту – купити недостатній обсяг газу в Газпрому, однак зробити це, із зрозумілих причин, ми зараз не можемо. Досягнення будь-яких газових домовленостей з Росією можливе лише в разі врегулювання політичного питання. Якщо ми приходимо до якогось консенсусу в політичній площині, то це призведе і до вирішення газового питання. Схем для його ефективного вирішення створено чимало – і як борг реструктуризувати, і як ціну сформувати. Але поки ми не наагодимо політику, ніхто ці схеми не буде реалізовувати.
На жаль, реверсні поставки не допоможуть нам закрити цю потребу. Реверс – не гарантія, реверсні контракти не носять обов’язкового характеру. Європа відбирає газ для своїх потреб, і в разі холодної зими їй самій буде не вистачати. Отже, вільних обсягів, які можна було б продати нам, просто не буде. Показовою в цьому плані була зима 2012 року. Ще один фактор, не на користь реверсу, – його ціна.
Одна справа купувати зараз за ціною 350-365 $. Але, наприклад, на Центрально-Європейський Газ-концентратор ф’ючерсні контракти на листопад вже стартували з позначки в $ 335-340. А це означає, що до нас реверсний газ буде заходити за ціною понад $ 400.
Відносно ситуації на сьогодні, говорити про можливість стати незалежними від російського газу протягом наступних п’яти років – це дуже оптимістичний прогноз. Я б назвав більший термін. Але за умови, що будуть реалізовуватися цільові державні програми, які стосуються не тільки фінансування, а й реформування нормативно-правової бази, а також правил гри і на газовому ринку, і в ЖКГ. Це має бути поставлено за мету. При чому, на рівні національної безпеки. Повинно бути чітке розуміння того, яким чином все це буде реалізовуватися. Поганий приклад – недавно з бюджету виділили 500 млн грн на заміну газового обладнання. Кому виділили – незрозуміло. Який результат буде – теж незрозуміло. Головне – виділили.
Загалом це має бути програма, в якій чітко прописано, що – за рахунок держави, що – за рахунок приватних інвестицій, яким способом – за допомогою компенсації відсотків за кредитами, субсидування малозабезпечених та інше.
Тільки якщо буде реалізовано таку комплексну програмуа, ми зможемо мінімізувати за 5-7 років залежність від імпортного газу. Не тільки російського. І коли ми мінімізуємо його [імпортного газу] споживання до, наприклад, 5-7 млрд кубометрів, нам буде все одно, де його купувати і за якою ціною.
  • Директор енергетичних програм центру Номос Михайло Гончар: *
Я б не драматизував ситуацію щодо наслідків для опалювального сезону дефіциту в 5 млрд кубометрів. Цих 5 млрд нам не вистачає, щоб перезимувати, як зазвичай. І якщо дефіцит збережеться [на цій позначці], то з холоду ми не помремо. Просто нам буде не так комфортно, як ми звикли – у квартирах не буде 22, а, можливо 16 ° С. Це не смертельно, але замість звичного халата доведеться одягати тепліші речі.
Відносно можливого зменшення і збільшення наявного дефіциту газу, потрібно зазначити, що багато що залежить від того, наскільки холодною буде зима. Якщо вона буде не дуже холодна – то дефіцит складе близько 4 млрд кубометрів, а якщо аномально холодною, то 7 млрд. кубометрів. Якщо допустити, що дефіцит буде триматися на нинішньому рівні, то це означає, що нам буде не вистачати близько 10% газу. Так, за моїми прогнозами, в нинішньому році споживання газу в нашій країні чи перевалить за позначку в 50 млрд кубометрів. При цьому, в 2013 році споживання склало 503 млрд, в 2012 – 54 млрд. Ми повільно, але упевнено йдемо шляхом скорочення споживання.
Справа в тому, що на сході країни, де знаходиться сама газоємна і енергоємна промисловість, вже не працюють підприємства. Впливають на це і заходи уряду щодо 30% економії. Так-сяк, але вони виконуються.
Люди, які кричать, що в Україні немає газу і всі ми замерзнемо тільки тому, що наші газосховища на 30 млрд кубометрів не заповнено до країв, помиляються. Ніколи наші сховища не заповнюються повністю. Навіть коли через Україну йшло транзитом 120 млрд кубометрів, а ми самі споживали 73 млрд кубометрів, в газосховищах на зиму закачувати близько 20 млрд кубометрів. І цього було більш ніж достатньо. Зараз наше споживання складає близько 50 млрд, а обсяг транзиту за минулий рік – 86 млрд. Навіщо нам повні газосховища – незрозуміло.
Більш того, до початку опалювального сезону ще майже шість тижнів. За цей час ми цілком можемо вийти на рівень запасу в 17 млрд. кубометрів, необхідних для проходження зимового періоду. Небезпека полягає у тому,пік холодної погоди, коли протягом 2-3 тижнів тримається морозна погода. Якщо це буде одночасно і в Європі, і в Росії, і в Україні, є шанс померзнути. Так було в 2012 році, коли виявилося, що в такий момент Газпром не в змозі забезпечити і внутрішніх споживачів, і нас з Європою.
Безумовно, є й більш негативний сценарій, на який ми, на жаль, ніяк не можемо впливати – можливість російській диверсійної діяльності стосовно об’єктів української енергетичної інфраструктури. Ми вже ставали свідками – в Донбасі, Івано-Франківській та Полтавській областях. Уряду варто вжити заходів щодо захисту стратегічно важливих об’єктів енергетичної і транспортної інфраструктури. Якщо будуть диверсії, то наслідки будуть дуже погані.
Ще один можливий сценарій на зиму буде реалізовуватися, якщо Росія почне масштабну газову війну. Це значить, що транзит газу через Україну припиниться, а спрямовано це буде проти Європи – щоб змусити ЄС погодитися на проект Південний потік.
Щоб домогтися незалежності щодо газу від Росії в 5-річний термін або в подальшій перспективі, Україні потрібно рухатися в трьох напрямках. Перше – газозбереження. Друге – йти шляхом збільшення власного газовидобутку. Тут не очікується великих проривів, але додати 3-3,5 млрд кубометрів газовидобутку цілком можливо. Третє – необхідно диверсифікувати поставки через реверсні. Завдяки їм, ми можемо скоротити рівень поставок від Газпрому напряму до тієї позначки, коли вони вже нічого не вирішують в загальному обсязі – наприклад, до рівня тих же 5 млрд кубометрів. Технічні можливості для цього є: зі Словаччини ми можемо отримувати 10 млрд кубометрів газу на рік, 5,5 млрд – з Угорщини, і 1,5 млрд з Польщі. Всього – до 17 млрд.
Олена Ковтун
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас