Свобода на прив´язі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свобода на прив´язі

Енергетика
641
Вітчизняний енергоринок готується до авторитарного підвищення тарифів
Днями Україна запустила процес створення регулятора-монополіста — Нацкомісії з державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). З її допомогою влада зможе перевести енергоринок на рейки ринкового ціноутворення, паралельно отримавши контроль над фінансовими потоками його учасників
Комісії на пенсії
Про зміни в сфері державного регулювання паливно-енергетичного комплексу учасники ринку активно заговорили ще місяць тому. Тоді голова Нацкомісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Тітенко відсвяткував своє 60-річчя, перейшовши рубіж граничного віку для держслужбовця. На місце Сергія Михайловича претендували відразу кілька кандидатів, але замість банального вибору одного з них, президент Петро Порошенко видав указ про ліквідацію НКРЕ. Разом з цією структурою глава держави розпорядився також ліквідувати і Нацкомісію з держрегулювання в сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг), доручивши Кабміну створити на базі цих двох регуляторів новий орган — Національну комісію з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
На формування структури відведено два місяці, але це доручення може бути виконано і раніше, адже головою НКРЕКУ призначений Володимир Демчишин, відомий в колах економістів своїми організаторськими здібностями. Таку характеристику Володимир Васильович отримав ще з часів роботи в міжнародних аудиторських компаніях E&Y і PWC. Це призначенням продиктоване не досвідом його роботи, а знайомством із головою Нацбанку України Валерією Гонтарєвою.
За даними «k:», в орбіту впливу Валерії Олексіївни Демчишин увійшов ще 2008 року, коли вона довірила йому посаду начальника відділу інвестиційно-банківських послуг своєї компанії ТОВ «Інвестиційний капітал Україна». Торік Володимир Васильович очолив ревізійну комісію новоствореного банку «Авангард», який Гонтарєва курирувала як голова наглядової ради.
З одного боку, високий рівень довіри до Володимира Демчишина — це ознака згуртованої команди, яку Порошенко вибудовує руками свого оточення. Але у цього процесу є й зворотна сторона медалі.
Сила ефекту
Річ у тім, що НКРЕКУ має бути незалежним від влади органом, який у своїх рішеннях керується законами ринкової економіки і сприяє розвитку конкуренції між учасниками енергоринку. У випадку з ручним головою Нацкомісії, виконання цієї вимоги неможливе. Цей факт викликає особливе занепокоєння на тлі того, що НКРЕКУ фактично стане регулятором-монополістом, до повноважень якого належить формування тарифів для підприємств усього паливно-енергетичного комплексу (обленерго, облгазів, теплокомуненерго і т.д.).
Спочатку режим ручного управління НКРЕКУ не впадатиме в очі. Адже одним із перших завдань цієї комісії буде підвищення тарифів на енергоносії до економічно обгрунтованого рівня. Це дозволить підштовхнути всі категорії споживачів до економії палива, паралельно підвищивши рентабельність енергокомпаній.
До речі, якщо українська влада проявить характер, то руками Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних можна запустити і довести до логічного кінця процес встановлення економічно обгрунтованих тарифів на транспортування російського газу.
З цього погляду, повна підконтрольність НКРЕКУ президенту України виглядає логічно і виправдано. Але сила побічного ефекту при таких правилах гри може бути набагато сильніша за результат.
По-перше, тому що ручна модель управління паливно-енергетичним комплексом апріорі відкидає можливість його переходу на ліберальні умови роботи. Останні передбачають виведення з операцій торгівлі енергоресурсами державних посередників (таких як ДП «Енергоринок», через яке продається уся електроенергія в країні).
По-друге, пряма залежність Нацкомісії породжує ризики зловживання можливостями з боку її кураторів. Ця істина була неодноразово підтверджена на прикладі вищезгаданої НКРЕ, руками якої фаворити влади підносили фінансові показники своїх енергокомпаній до небес.
Нинішнє керівництво, напевно, взяло до уваги досвід своїх попередників, тому Володимиру Демчишин доведеться зловживати можливостями довіреній йому НКРЕКУ або в помірному, або в завуальованому режимах.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас