Японія щосили намагається знизити залежність від Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія щосили намагається знизити залежність від Китаю

Світ
468
Японія вживає всіх зусиль, аби знизити залежність від Китаю щодо поставок рідкоземельнихметалів, необхідних для виробництва смартфонів, комп’ютерів та автомобілів.
Планується знизити частку поставок рідкоземельних металів з Китаю принаймні до 40% за рахунок поставок з інших країн, переробки промислових відходів, що містять РЗМ, і навіть видобутку РЗМ з дна океану. Однак досягти поставленої мети буде досить складно, так як на Китай в даний час припадає приблизно 90% світового виробництва рідкоземельних металів (РЗМ).
Нині готується підписання низки угод, які дозволять японським компаніям почати добувати РЗМ в Малайзії та Індії. Видобуток ресурсів в Індії може дати змогу Японії забезпечити 15% свого попиту. Якщо ж і малайзійський проект виправдає надії, то вже до 2018 р. Японія зможе досягти мети, забезпечивши собі 60% РЗМ за межами Китаю. За прогнозами експертів, попит в Японії на РЗМ складе 18 тис. тонн в 2018 р, завод в Малайзії забезпечить поставку 8,5 тис. тонн на рік, а проект в Індії 2,5 тис. тонн.
Більш того, ще з 2008 р. йшли переговори про створення спільного казахсько-японського підприємства для виробництва РЗМ.
Уже в березні 2010 р було створено СП Summit Atom Rare Earth Company (спільне підприємство Sareco), розраховане на виробництво 3 тис. тонн РЗМ в 2015 р і до 5-6 тис. тонн РЗМ до 2017.
Необхідно зазначити, що Японія є одним з ключових споживачів РЗМ. Такі відомі японські компанії, як Panasonic, Toshiba, TDK, Toyota Motor, Honda Motor, є одними з найбільших споживачів цього металу. З метою хоч якось зменшити залежність від закордонних поставок компанії організували в країні систему утилізації та переробкау компонентів, що містять РЗМ. Однак потреба в даному ресурсі росте набагато швидше обсягів переробки компонентів, що містять РЗМ, що є причиною дефіциту.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас