В ЄС сподіваються, що Україна і РФ домовляться щодо газу до жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС сподіваються, що Україна і РФ домовляться щодо газу до жовтня

Енергетика
388
В Єврокомісії розраховують, що дата тристоронніх переговорів України-ЄС-РФ щодо газу буде визначена до кінця цього тижня, і вже до початку жовтня сторони зможуть вийти на проміжні домовленності.
Компромісне або тимчасове рішення щодо газу між Україною і Росією має бути прийняте до жовтня. Про це заявив комісар Євросоюзу з енергетики Гюнтер Оттінгер за підсумками неформальної зустрічі міністрів енергетики країн “Східного партнерства” у понеділок, 8 вересня в Батумі (Грузія).
Зокрема, дата газових переговорів у тристоронньому форматі за участю України, Росії та ЄС (яка все ще не визначена остаточно), як планується, буде призначена сторонами до кінця поточного тижня.
“І протягом двох тижнів будемо намагатися обговорити газові питання, щоб знайти проміжне рішення до жовтня”, – сказав Оттінгер перед початком переговорів з міністром енергетики України Юрієм Проданом.
В свою чергу Продан підтвердив, що Україна, як і раніше, “налаштована на компроміс”. “Наші пропозиції майже завжди були єдині з Єврокомісією, і сподіваюся, що так буде і надалі”, – сказав він.
Як відомо, тиждень тому в Москві Оттінгер провів двосторонні переговори з міністром енергетики РФ Олександром Новаком. За підсумками цієї зустрічі сторони заявили, що проміжне (компромісне) рішення має містити домовленості за чотирма пунктами: тимчасову ціну, виконання всіх поставок (Росією) та забезпечення транзиту в ЄС (Україна), а також зобов’язання України погасити неоплачені поставки газу.
Крім того, до цього переліку додався останній, вельми цікавий пункт про дозвіл російському “Газпрому” використовувати європейський газопровід OPAL на повну потужність.
Нагадаємо, з 16 червня російський “Газпром” перевів Україну на режим передоплати і припинив поставки газу на адресу “Нафтогазу”. Це сталося після того, як відбулися напередодні в Києві російсько-українські переговори щодо цієї проблеми за посередництва ЄС, які закінчилися безрезультатно.
“Нафтогаз” 16 червня 2014 подав позов до Арбітражного інституту при Торговій палаті Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої ринкової ціни на газ, який “Газпром” поставляє в Україну. В позові також міститься вимога стягнути з “Газпрому” переплату за газ, який російський монополіст постачав “Нафтогазу” з 2010 року. За оцінками українського холдингу, така переплата становить 6 млрд дол.
Того ж дня “Газпром” звернувся в арбітраж з позовом до “Нафтогазу” про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд дол. за поставлений, але не оплачений газ.
Взаємні позови компаній в Стокгольмському арбітражі об’єднано в одне провадження. Київ очікує проміжне рішення арбітражу щодо газових контрактів до кінця поточного року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас