НБУ дозволив фінустановам не погашати старі борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дозволив фінустановам не погашати старі борги

Кредит&Депозит
968
Нацбанк (НБУ) дозволив фінустановам, які не можуть вчасно погасити рефінансування, не повертати свої борги. «Враховуючи складну економічну ситуацію в Україні та суттєве обмеження доступу банків України до внутрішнього та зовнішнього фондування, Нацбанк переніс терміни погашення банками основної суми заборгованості за кредитами НБУ для підтримки ліквідності і кредитах зі збереження ліквідності з вересня-листопада 2014 до 10 грудня 2014 р .», – повідомила директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга. Такий крок регулятора назустріч банкам дасть змогу їм тимчасово вивільнити кошти, що дасть можливість не тільки підвищити здатність банків своєчасно і в повному обсязі виконувати свої зобов’язання, але і запобігти «нестабільній ситуації» в банківській системі України, – повідомила Алла Шульга. З початку року регулятор надав комерційним банкам рефінансування на суму більш 130,1 млрд грн.
  • Вимушене пом’якшення *
Рішення регулятора перенести терміни повернення рефінансування закріплено постановою НБУ № 551 «Про зміну строків погашення банками кредитів».
Учасники ринку не приховують, що такі дії регулятора – вимушені. В умовах, коли банки практично не кредитують і платіжна дисципліна позичальників падає, деякі фінустанови не в змозі розрахуватися за старими боргами з Нацбанком. Тільки за липень портфель гривневих кредитів, виданих юридичним особам, зменшився на 2,4 млрд грн. Всього ж з початку року кредитний портфель зменшився на 40 млрд грн (8,4%). Скорочується і обсяг позик населенню. З початку року гривнева його частина втратила 7,2 млрд грн.
«НБУ після стрес-тестів виявив серйозні проблеми з кредитними портфелями: необхідність резервування (до 40%) і відтік депозитів за депозитами населення (до 20%). Це і створило умови для пом’якшення вимог щодо рефінансування, виданого ще в 2008-2009 рр. Сьогодні 15 банків вже виведені з банківського ринку і 32 мають кураторів НБУ – це якраз 47 банків, про які так наполегливо мовчав НБУ з 1 квітня », – підкреслив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.
Якщо ж Нацбанк змусить фінустанови в таких умовах повернути рефінансування, то в них не буде грошей розрахуватися з вкладниками – і регулятор буде змушений їх визнати неплатоспроможними. А щоб розрахуватися з вкладниками, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) знову доведеться позичати гроші у Нацбанку, оскільки власних коштів йому не вистачить. В середині червня фонд запозичив у НБУ 4,2 млрд грн. За даними ФГВФО, за перше півріччя 2014 було виплачено 3,2 млрд грн компенсацій.
НБУ дозволив фінустановам не погашати старі борги
  • Шлях боржника *
За підсумками першого півріччя найбільшими боржниками Нацбанку були: Ощадбанк – 22,7 млрд грн, ПриватБанк – 18,1 млрд грн і Надра Банк – 10,3 млрд грн. В свою чергу найбільшим боржником Ощадбанку є НАК «Нафтогаз України». «Очевидно, що «Нафтогаз» не може обслуговувати свої кредити. У зв’язку з цим держава вирішила докапіталізувати нацкомпанії на 63,3 млрд грн. У той же час вся банківська система за підсумками півріччя потребувала докапіталізації на рівні 50 млрд грн », – розповів «Капіталу» банкір, що побажав залишитися неназваним. Разом з тим фінансовий експерт Артемій Єршов вважає, що у Ощадбанку не повинно бути труднощів із-за проблем боржника. «Це державне і політичне питання. Ситуація вже узгоджена на всіх рівнях. Тому рішення обов’язково буде знайдено: або рекапіталізують «Нафтогаз», або подовжать рефінансування для Ощадбанку », – прогнозує він.
Постанова НБУ може бути пов’язана з такими фінустановами, як Надра Банк і банк «Київ», вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. «Наприклад, в банк «Київ» введено куратора НБУ і обслуговуються тільки платежі, пов’язані зі сплатою податків. Напевно, що у банку також “висить” велике рефінансування від НБУ. І щоб повністю не підірвати довіру до держави, банку допомагають », – вважає Кравець.
Також у ЗМІ з’явилася інформація про те, що НБУ визнав Надра Банк проблемним. Чи так це, не відомо -Нацбанк не має права оприлюднювати список проблемних фінустанов, оскільки це може погіршити їх стан. Перш ніж визнати банк неплатоспроможним, регулятор здіснює заходи з порятунку банку. Можливо, постанова № 551 зможе допомогти Надра Банку пережити нинішню кризу.
Під час кризи 2008-2009 рр. Надра Банк мав фінансові труднощі, у зв’язку з цим отримав два кредити для підтримки ліквідності на загальну суму 7,1 млрд грн. У лютому 2009 р НБУ ввів в Надра Банк тимчасову адміністрацію і продовжував термін її роботи до 2011, поки у банку не з’явився новий інвестор. Ним стала компанія Centragas Holding AG Дмитра Фірташа. Колишнє керівництво НБУ надало нового власника відстрочку з повернення рефінансування до 2016 р
За даними ЗМІ, банк досі не приступив до погашення старих зобов’язань, а в 2014 р знову отримав фінансування від НБУ у зв’язку з відтоком депозитів на суму близько 2,5 млрд грн. Про проблеми фінустанови свідчить і той факт, що наприкінці червня Надра Банк звернувся до власників своїх єврооблігацій з пропозицією про реструктуризацію. Йдеться про папери на суму $ 59,66 млн, які знаходяться в обігу з 2007 р і підлягають погашенню в червні 2017. Про отримане рефінансуванні в Надра Банку воліють мовчати – «Капітал» вже неодноразово посилав туди запити про це дотепер не отримав відповіді.
Марк Поллок, Анна Уляніцька
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас