Енергетика в силі забезпечити 30% зростання ВВП України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетика в силі забезпечити 30% зростання ВВП України

Енергетика
560
Енергетика може забезпечити до 30% зростання української економіки.
Про це заявив на громадських слуханнях про спрощення оподаткування на електромобілі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роман Качур.
“За попередніми розрахунками до 30% зростання ВВП до 2020 року може бути забезпечене в секторі енергетики”, – цитує його ЗМІ.
За словами Качура, Міненергетики та Міністерство економрозвитку вже працюють над стратегією, яка дозволить Україні з 1 січня 2016 роки стати частиною єдиного європейського енергоринку.
“Це означає, що буде вільний перетік електроенергії між українською енергосистемою та європейською. Це надзвичайно потужний ринок, він приблизно в п’ять разів більше ніж існуючий енергоринок, на якому зараз працює Україна”, – сказав заступник міністра, зазначивши, що включення в цю енергосистему дасть величезний поштовх для розвитку економіки України.
Качур також повідомив, що Мінекономрозвитку і торгівлі виступило за скасування податків на імпорт електромобілів, запропоноване в законопроекті народного депутата Володимира Полочанінова.
Автор законопроекту пропонує на 3 роки скасувати всі ввізні мита і акцизи на електромобілі. Проект передбачає звільнення від оподаткування операцій з ввезення на митну територію України електромобілів, а також операцій з підакцизними товарами з реалізації легкових автомобілів, оснащених електричними двигунами (крім гібридних двигунів), з числом місць для сидіння не більше дев’яти, з місцем водія.
За словами Качура, це дозволить в майбутньому істотно скоротити дефіцит платіжного балансу України за рахунок зниження споживання нафтопродуктів.
Разом з тим, представник інвестиційно-консалтингової групи “Астарта-Таніт” Кирило Криволап повідомив про те, що 10% електромобілів в Україні змогли б скоротити імпорт нафтопродуктів на 1,5 млрд дол. на рік.
Він вважає, що Україна сама зможе налагодити виробництво електромобілів і батарей, враховуючи багаті родовища літію в країні. “Даний напрямок може означати для України 2-3% зростання ВВП щорічно”, – сказав Криволап.
В ході обговорення законопроекту представники влади, імпортерів та бізнесу дійшли висновку, що такий захід дозволить сформувати ринок автомобілів на електричній тязі в Україні і створити мінімальну інфраструктуру для підзарядки авто.
Нагадаємо, що в середині серпня міністр палива і енергетики Юрій Продан заявляв, що укласти повноцінні угоди про приєднання України до єдиного енергетичного європейського ринку заважає позиція російського “Газпрому”.
За його словами, “Газпром” має угоди з європейськими газотранспортними операторами, які “не відповідають вимогам європейського енергетичного законодавства”. Але українська сторона хоче мати повноцінні угоди про так зване приєднання до країн, з якими Україна має сполучення по газотранспортним системам, – з Польщею, Угорщиною, Словаччиною.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас