Російські бізнесмени та банкіри запропонували створити аналог міжнародної системи банківських розрахунків SWIFT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські бізнесмени та банкіри запропонували створити аналог міжнародної системи банківських розрахунків SWIFT

Світ
1162
Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) і асоціація регіональних банків «Росія» запропонували ЦБ свою схему створення аналога міжнародної системи банківських розрахунків SWIFT. Відповідний лист направлено заступнику Голови Банку Росії Георгію Лунтовському, про що повідомив виконавчий віце-президент РСПП Олександр Муричев на XII Міжнародному банківському форумі в Сочі.
«Ми повинні організувати цю структуру (аналог SWIFT в Росії) самостійно як юридична особа, засновниками якого повинні виступити, крім фінансових організацій також суб’єкти власне господарської діяльності», – заявив Муричев. За його словами, вже існують такі рішення на ринку і їх потрібно максимально використовувати.
Віце-президент РСПП назвав три основні вимоги до нової системи – надійність, стійкість і забезпечення конфіденційності. Останній Муричев приділив особливу увагу, зазначивши, що дані по російських платежах доступні в Брюсселі, в той же час Китай «такого собі не дозволяє і створив локальну систему». Інших деталей запропонованої схеми він не назвав.
Введення обмежень стосовно використання Росією системи SWIFT стало обговорюватися в ЄС в останні дні у зв’язку наступом ополчення ДНР і ЛНР на Україні, в прямій підтримці якого звинувачується російська армія. Пізніше Єврокомісія заявила, що не відключатиме Росію від SWIFT, оскільки такий крок є занадто радикальним.
Заступник міністра фінансів РФ Олексій Моїсеєв повідомляв 27 серпня, що Центральний банк і відомства підготували законопроект про створення в Росії аналога SWIFT. У той же час російські ЗМІ повідомляли, що для підготовки і запуску системи потрібно близько року.
SWIFT – Співтовариство всесвітніх міжбанківських телекомунікацій, забезпечує передачу 1,8 млрд повідомлень на рік, за день через мережу проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трильйонів доларів, в ній беруть участь понад 10 тисяч фінансових організацій в 210 країнах. За статутом SWIFT, в кожній країні співтовариства створюються група членів і група користувачів. У Росії їх об’єднує асоціація «Россвифт».
Система SWIFT базується в Брюсселі і регулюється законами Бельгії, внаслідок чого зобов’язана слідувати рішенням ЄС. У березні 2012 року ЄС безпрецедентно включив обмеження доступу до SWIFT в пакет санкцій проти Ірану, заборонивши провайдеру фінансових телекомунікацій обслуговувати банки республіки. В SWIFT тоді застерігали, що подібні заходи створили негативний прецедент, який втягнув цю фінансову організацію в низку політичних суперечок.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас