"Укрінтеренерго" підтверджує обмеження поставок е/е в Крим і введення лімітів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрінтеренерго" підтверджує обмеження поставок е/е в Крим і введення лімітів

Енергетика
437
ДПЗД “Укрінтеренерго” з 3 вересня обмежує обсяги перетоку потужності з енергосистеми України до Криму, повідомила прес-служба компанії.
За її даними, це пов’язано з недостатнім забезпеченням палива на теплових електростанціях України та дефіцитом гідроресурсів, що призвело до загрози порушення балансу між генерацією та споживанням електроенергії.
У зв’язку з цим “Укрінтеренерго” відповідно до листа Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 2 вересня знизить перетік потужності з енергосистеми України в Кримську енергосистему до наступних лімітів:
- На час ранкового (з 8:00 до 10:00 за київським часом) і вечірнього (з 18:00 до 22:00 по кв) максимумів навантаження – до 300 МВт;
- В денній зоні – до 500 МВт;
- У нічний час (з 23:00 до 6:00 по кв) – до 600 МВт.
У разі якщо ліміти не виконуватимуться споживачами Криму, компанія буде змушена повністю відключати лінії на півострів, відзначають в компанії.
“Підірвані терористами залізничні колії, переїзди і мости, зупинка декількох шахт у Луганській і Донецькій областях значно ускладнюють забезпечення енергооб’єктів України вугіллям марок “А” і “Т”. Дефіцит палива і, як наслідок, дефіцит генерації електроенергії, призводить не тільки до порушення балансу між генерацією та споживанням електроенергії, а й до можливих віялових відключень електропостачання населення на території України в моменти пікових навантажень. В цей непростий час для України через руйнівні дій терористів страждають жителі країни. Пріоритетним напрямком для “Укрінтеренерго” є інтереси українських громадян, для яких тема енергозбереження стає особливо актуальною”, – наводяться в повідомленні слова директора ДПЗД Володимира Зіневича.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою №148 від 7 травня 2014 р. визначив “Укрінтеренерго” єдиним, хто здійснюватиме закупівлі електроенергії на оптовому ринку електроенергії України для поставки на окуповані території Криму.
Крим отримує електроенергію з материкової частини України по 4 ЛЕП. Фактичне сальдо перетоків електроенергії між континентальною частиною України і Кримом в 2013 році склало +5,957 млрд кВт-год.
Власне виробництво електроенергії на території АРК в 2013 році склало 1,171 млрд кВт-год (ТЕЦ – 828 млн кВт-год, СЕС – 297 млн ​​кВт-год, ВЕС – 46 млн кВт-год), у той же період автономія спожила 7,128 млрд кВт -ч.
Відбір потужності АРК з материкової частини України при проходженні осінньо-зимового максимуму навантаження об’єднаної енергосистеми України (ОЕС України) 11 грудня 2013 р. склав 1,125 ГВт. При цьому максимальне зимове навантаження – 1,2 ГВт (мінімальна зимова – 0,65 ГВт), максимальна річна навантаження – 1,1 ГВт (мінімальна річна – 0,545 ГВт).
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан ще наприкінці липня заявив, що в разі дефіциту електроенергії на континентальній частині країни в осінньо-зимовий опалювальний період через вихід з ладу генеруючих потужностей в результаті бойових дій на Донбасі – Крим також обмежуватимуть в електропостачанні.
Через триваючі бої в Донецькій і Луганській областях і зруйновану інфраструктуру українські ТЕС відчувають дефіцит вугілля. При цьому запаси вугілля на складах ТЕС України за тиждень з 18 по 25 серпня скоротилися на 107,1 тис. тонн (на 4,7%) – до 2 млн 162,43 тис. тонн.
У серпні поточного року видобуток вугілля в Україні в зв’язку з бойовими діями на Донбасі впав у два рази (на 3 млн 369,6 тис. тонн) порівняно з серпнем 2013 року – до 3 млн 492,1 тис. тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас