МВФ посилить умови для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ посилить умови для України

Кредит&Депозит
1128
МВФ прийняв позитивне рішення про продовження співпраці з Україною. На цьому тижні наша країна отримає другий транш за програмою stand-by. Сума – $1,39 млрд. Ще більш важливим рішенням стала перспектива жорсткості умов співпраці між МВФ і Україною.
11-ий директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард у п’ятницю, 29 серпня, заявила, що українська влада проводить послідовну політику стабілізації економіки. «Це – сильний бік політики, який, незважаючи на набагато гіршу, ніж очікувалося, обстановку, є доброю ознакою, і може демонструвати здатність влади проводити програму з нами», – сказала Лаґард.
Також Лаґард зазначила, що ескалація конфлікту і геополітична напруженість на Сході є важким тягарем для економіки, і можуть стати причиною як економічного спаду, так і відхилення від програми в короткостроковій перспективі. Зокрема йдеться про стан золотовалютних резервів, бюджет і дефіцит «Нафтогазу».
Є дві основних думки про вплив позитивних рішень по співпраці з МВФ на українську економіку. Прихильники першої думки вважають, що рішення МВФ є сигналом для міжнародних інвесторів про сприятливі прогнози по стану української економіки. Це – гарний сигнал для систем кредитування Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, і так далі. «Кредити МВФ – це найдешевші кредити в світі. Вони сприяють оздоровленню економіки, стабілізують її. Та й сам факт кредитування МВФ національної економіки говорить про те, що МВФ сподівається на нашу платоспроможність всупереч усім існуючим прогнозам», – вважає екс-радник президента України професор Анатолій Гальчинський.
Прихильники другої теорії вважають, що співпраця з МВФ може бути стримуючим фактором для процвітання країн, що розвиваються. Однак у таких держав, як Україна, просто немає інших видимих варіантів для залагодження складної економічної ситуації. Нагадаємо, що Україна приєдналася до МВФ у вересні 1992 року.
Загальна сума запозичень за весь час співпраці склала 36,3 млрд SDR, або понад $55 млрд. Останню програму співпраці з Україною схвалили в квітні цього року. Загальна сума – 10,976 млрд SDR, або $17,01 млрд. Умовами для отримання грошей були економічні реформи, зокрема зміна вартості енергоносіїв для населення, перехід на плаваючий валютний курс і так далі.
Однак серед основних економічних проблем, що стоять зараз перед державною адміністрацією в Україні – позиція НБУ з питань ліквідності, процентних ставок, простоти та можливості отримання кредитів, а також подолання проблеми втрати експортного ринку з РФ.
«Кредит від МВФ впливає тільки на погашення зовнішніх боргів, які пора платити. Основна позиція МВФ – не допустити дефолту України за зовнішніми платежами. Позитивний вплив МВФ на інвесторів – це міф, вбитий в голови економічної еліти», – запевняє колишній заступник голови Національного банку України Сергій Яременко.
Він нагадує, що програма писалася під певні умови, в тому числі враховуючи економічну активність східних областей. На цьому тлі передбачалася фінансова стабілізація, яка мала дати результати. Але країна пішла альтернативним шляхом. Тому економічні параметри, на яких формально побудована програма, порушено.
З ним не згоден член Ради НБУ Юрій Полунєєв: «Україна близька до надзвичайного стану, але програма МВФ успішно здійснюється. І виділення грошей – найважливіший сигнал для країни, важливість якого дорівнює самим виділеним коштам». Він також відзначає, що в МВФ прийнято рішення по одночасному виділенню Україні третього і четвертого траншів у випадку успішного виконання програми.
«Програма побудована на хибних монетарних речах. Наприклад, інфляційне таргетування передбачає жорстку монетарну політику, що зводить нанівець ефект від девальвації, коли внутрішньому виробникові необхідна термінова фінансова підтримка. Вважається, що ми боремося з інфляцією, якої немає», – розповідає Яременко. Крім того, жорстка монетарна політика передбачає звуження грошових агрегатів – грошовий голод.
«Грошовий голод означає, що фінансова система повинна розсипатися. Тому що в умовах грошового голоду населення йде з банків, і активи не працюють, оскільки не видаються кредити. Але кредити видаватимуться не можуть, оскільки ми оголосили боротьбу з інфляцією», – пояснює Яременко.
Безпосередньо в МВФ компенсувати негативні чинники пропонують через обов’язкові додаткові заходи. Зокрема вони будуть спрямовані на накопичення золотовалютних резервів, посилення податково-бюджетної політики в 2015-2016 роках. Крім того, Крістін Лаґард у своєму коментарі щодо ситуації з Україною запропонувала посилити фінансовий стан «Нафтогазу» – через зміну законодавства і регулювання цін на енергоносії.
4 вересня має відбутися Рада НБУ, на якій буде розглянуто проблеми монетарної політики. Так, останній обвал гривні вище 14 гривень за долар був пов’язаний і з поведінкою НБУ на валютному ринку – тоді НБУ викуповував валюту в примусовому порядку для розрахунку по зовнішніх боргах. Виділення кредиту МВФ тепер послабить тиск на гривню – сьогодні офіційний курс «відкотився» до 13,1 грн/$.
Анатолій Гальчинський відзначає, що кошти кредиту можна «спалити» на валютному ринку, так і не отримавши позитивного ефекту від співпраці з Фондом. Почасти завдяки активному використанню золотовалютних резервів на валютному ринку вдавалося утримувати стабільність гривні в 2011-2013 роках.
«Виділення грошей МВФ матиме позитивний ефект для економіки в цілому і банківської системи. Адже ці гроші призначені в тому числі для підтримки та економічних реформ, і бюджету, і золотовалютних резервів», – резюмує Полунєєв.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас