"Нафтогаз" назвав "справедливі умови" для оплати за газовими рахунками "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" назвав "справедливі умови" для оплати за газовими рахунками "Газпрому"

Енергетика
2721
Україна, відключена з червня поточного року російським “Газпромом” від поставок природного газу, до арбітражного рішення може оплатити газові рахунки тільки на основі тимчасової ціни на паливо, яка повинна дорівнювати цінами на європейських хабах за вирахуванням транспортної складової. Про це йдеться в повідомленні НАК “Нафтогаз України” напередодні чергового раунду тристоронніх переговорів по газу.
“Такий підхід є справедливим, враховуючи те, що українська сторона подала позов на “Газпром” до арбітражного суду про погашення зайво сплачених коштів (оцінюється майже в 6 млрд дол.)”, – йдеться в повідомленні компанії.
В “Нафтогазі” звернули на те, що домінуючою тенденції в контрактах “Газпрому” і його європейських клієнтів є опора на ціни спотових ринків ЄС. Також в “Нафтогазі” вважають, що діючий контракт з “Газпромом” на транзит російського газу територією України до європейських споживачів має бути переглянутий відповідно до протоколу про приєднання України до Енергетичного співтовариства.
Зокрема, міжнародні зобов’язання України як члена Енергетичного співтовариства передбачають, що контрагентом “Газпрому” в транзитному контракті повинен бути “Укртрансгаз”, а не “Нафтогаз”.
“Крім того, “Газпром” не може бути віртуальним оператором між Україною, з одного боку, і Словаччиною, Польщею, Угорщиною і Румунією, з іншого”, – підкреслюється в повідомленні НАК. “Тарифна політика (на транзит російського газу територією України – Ред.) повинна бути скоригована з урахуванням європейських нормативних вимог”, – наголошується в повідомленні.
Нагадаємо, Україна вважає дискримінаційною чергову пропозицію російської сторони щодо ціни на російський газ в $ 385 за тис. кубометрів з урахуванням $ 100 знижки. 29 серпня глава Міністерства енергетики Російської Федерації Олександр Новак заявив, що до рішення Стокгольмського арбітражного суду Росія готова знизити ціну на газ на $ 100 за тисячу кубометрів, що, на його думку, дозволить відновити постачання палива в Україну.
Переговори по врегулюванню цінової суперечки між “Газпромом” і “Нафтогазом” почалися на початку травня 2014 року в тристоронньому форматі – Україна, Росія і Європейський Союз. В ході переговорів Росія запропонувала Україні газ за ціною $ 385 за тисячу кубометрів з урахуванням знижки в $ 100.
Проте прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Україна відмовилася від пропозиції “Газпрому”, оскільки нова ціна буде встановлюватися російським урядом, який може в будь-який момент скасувати цю знижку.
Tакож Яценюк заявив, що Україна наполягає на ціні газу в $ 268 за тис. кубометрів – ціні, за якою російський газ продавався Україні впродовж першого кварталу 2014 року.
Вимоги України також полягають в тому, щоб піти від традиційного механізму формування росією ціни на газ – шляхом надання знижок, за які Кремль, як правило, вимагає політичних поступок з боку українського уряду. “Нафтогаз” наполягає на виключно ринкових підходах “Газпрому” до формування ціни на паливо.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас