Збитки банку "Русский стандарт" виросли в 7 разів - йому буде потрібно додатковий капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки банку "Русский стандарт" виросли в 7 разів - йому буде потрібно додатковий капітал

Фондовий ринок
2646
Банк «Русский стандарт» у першому півріччі 2014 р. збільшив збиток майже в сім разів – до 4,758 млрд руб. У нього є ще запас міцності, але якщо банк втратить ще більш 5 млрд руб., йому може знадобитися додатковий капітал.
За той же період 2013 р. збиток склав 690 млн руб., йдеться у звітності банку за міжнародними стандартами. До зростання від’ємного фінансового результату призвело, в першу чергу, створення резервів, зазначив аналітик Sberbank CIB Дмитро Поляков.
Згідно звітності, банк в першому півріччі направив в резерви 24,4 млрд руб., списавши з балансу кредити на 19,6 млрд руб. як безнадійні. Обсяг резервів на 30 червня 2014 р. склав 41,1 млрд руб. – на 13% більше, ніж на початок року, і на 43,5%, ніж на 30 червня 2013 року. Найактивніше росли резерви за кредитними картками (на 26,8% – до 24,1 млрд руб.).
«Проблема роздрібного кредитування відома, «Русский стандарт» є частиною цього ринку. Те, що у них збільшилися резерви, не сильно вибивається із загальної ситуації», – говорить аналітик «ВТБ Капитал» Михайло Нікітін.
Надалі такі збитки можуть зажадати додаткового капіталу. «Поки резервування адекватне якістю кредитів. Але у «Русского стандарта» знизилася достатність капіталу першого рівня на 1,3 процентного пункту. І здатність терпіти збитки по поганих кредитах у них зараз обмежена », – говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай. За його оцінками, банк може дозволити собі зниження капіталу ще на 20%, збиток ще на 5 млрд руб. і погіршення кредитного портфеля на 3-4%.
«По капіталу ситуація стабільно складна. Є великий компонент капіталу другого рівня, який не може приймати на себе збитки. Це субординований борг. У той же час зростання кредитного портфеля немає, він стискається, відповідно, з боку портфеля немає тиску на капітал. Тому складно сказати, як скоро банку знадобиться додатковий капітал», – коментує аналітик Fitch Дмитро Васильєв.
Поляков вважає, що одним з варіантів докапіталізації для «Русского стандарта» може стати конвертація кредиту від ЗЕБа в привілейовані акції. Субординований кредит ЗЕБа за рахунок коштів ФНБ на 4,96 млрд руб. «Русский стандарт» отримав в 2009 році. «Зараз не найкращий час, щоб залучати інвестора, ціна буде низькою. Допомога інвестора може розглядатися як крайній захід», – вважає він.
«Банк уважно стежить за обговоренням в уряді можливості конвертації субординованих кредитів в капітал першого рівня, виконує всі нормативи і вимоги щодо достатності капіталу, проте у разі необхідності акціонер банку готовий надати необхідну підтримку», – повідомив РБК представник прес-служби фінансової організації. У власника банку Рустама Таріко є можливість докапіталізувати «Русский стандарт»: його статки журнал Forbes оцінює в $ 2 млрд.
Представник прес-служби відзначив, що «за підсумками року банк очікує позитивного фінансового результату, в першу чергу – за рахунок ефекту від більш консервативної стратегії нових видач».
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас