Кабмін пропонує ввести обов'язкове страхування спільного майна багатоквартирних будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує ввести обов'язкове страхування спільного майна багатоквартирних будинків

Нерухомість
1046
В Україні мають намір запровадити як вид обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності управителя багатоквартирним будинком за шкоду, заподіяну спільному майну.
Ця ініціатива представлена ​​серед інших в законопроекті №4563а від 29 серпня “Про житлово-комунальні послуги”. Законопроект підготовлено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон).
Законопроект також передбачає, зокрема, делегування місцевим органам влади повноважень щодо призначення управителів багатоквартирних будинків.
В Мінрегіоні порахували, що реалізація зазначеного законопроекту посприяє демонополізації, дерегуляції та розвитку ринків житлокомпослуг, виходу на них нових учасників, а також підвищенню якості житлокомпослуг і забезпеченню контролю за їх наданням.
Водночас В’ячеслав Черняховський, радник президента СК “Будполіс”, відзначає, що всі спроби вводити нетипові види страхування, які по ідеї їх авторів, повинні якось допомогти вирішенню проблем контролю, внаслідок обертаються фікцією або чиєюсь особистою “годівницею” .
“Страхування займається тими ризиками, які мають імовірнісну причину виникнення, а не умисні дії винних осіб”, – прдчерківает Черняховський.
Нагадаємо, другий пункт цього закону передбачає запровадження штрфа для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу.
“У разі несвоєчасного та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню у розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу, крім визначених законом випадків”, – йдеться в законопроекті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас