Під нові санкції ЄС можуть потрапити російська горілка, ікра і алмази - Die Welt — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під нові санкції ЄС можуть потрапити російська горілка, ікра і алмази - Die Welt

Світ
462
Європейський союз, який на найближчому саміті має намір обговорити посилення санкцій проти Росії, розглядає можливість заборони імпорту російської ікри, горілки і алмазів, повідомляє німецька газета Die Welt з посиланням на джерела в європейських дипломатичних колах. Нові санкції відносно енергетичного сектора малоймовірні, повідомило видання.
Як заявила в четвер канцлер ФРН Ангела Меркель, ЄС неодноразово давав зрозуміти, що при подальшій ескалації ситуації в Україні «потрібно буде говорити, в тому числі, і про подальші санкції». «Це означає, що ця тема буде значитися в порядку денному саміту [ЄС, який відбудеться в суботу 30 серпня]. Ми обговоримо, як нам реагувати на події» , – зазначила голова уряду ФРН.
Меркель заявила, що зустріч в Мінську показала, що Європа «хоче дипломатичного вирішення конфлікту». «Але ми повинні констатувати, що обстановка в останні дні знову стала більш складною», – вказала вона.
Горілка
З 100 млн декалітрів легально виробленої в 2013 г. горілки і лікеро-горілчаних виробів близько 5% пішло на експорт, підрахував гендиректор ЦІФРРА Вадим Дробиз. За його словами, більшість виробників в Росії не експортно-орієнтовані. Але є й винятки – наприклад, «Русский стандарт», у якого 65% продукції експортується (для нього Великобританія стала найбільшим ринком збуту), «Ладога»  (бренд «Царська»), «Синергія» (Beluga). «Це політичний крок – заборонити горілку як один із символів нашої країни у відповідь на претензії до Jack Daniel’s і McDonald’s» , – вважає він.
На початку серпня Росспоживнагляд у Свердловській області повідомив про перевірку зразків Jack Daniel’s Tennessee Honey і наявності в його складі зайвих хімічних речовин, також були виявлені порушення в декларуванні продукції.
Алмази
Відомості про те, що європейські чиновники готують заборону на імпорт з Росії нафти і газу, необроблених алмазів, добрив і ікри, з’явилися ще в квітні 2014 р. – про це повідомляла The Wall Street Journal. Ця загроза навіть змусила нервувати алмазний район Антверпена, в якому розташовані офіси трейдерів, банкірів, ювелірів і рітейлерів.
Торік поставки в Європу принесли «Алросе»  більшу частину виручки (45%), але це не єдиний ринок збуту, нагадує аналітик Societe Generale Сергій Донський. Компанія може переорієнтувати поставки на будь-яку іншу країну, наприклад Ізраїль чи Індію, міркує експерт. Перебудова збутової політики займе час і теоретично може привести до зниження цін, але з урахуванням масштабу «Алроси»  санкції можуть привести до перебудови всього ринку і цінові наслідки будуть непередбачуваними, резюмує Донський.
Втім, у «Алроси»  вже був досвід припинення продажів. У кризу 2008-2009 рр. продажі зупинились, і тоді компанії допоміг Гохран, який протягом 2009 р викупив у неї алмазів на $ 1 млрд.
«Алроса» – найбільший в світі виробник алмазів. Якщо в 2008 р вона продавала близько 22% всіх алмазів у світі, то до 2012 р її частка зросла до 30%. Переважна частина алмазів експортується (у Росії найбільший покупець – державний смоленський виробник діамантів «Кристал»). До 2008 г. «Алроса»  експортувала алмази через DeBeers, потім почала розвивати власну збутову мережу. Зараз каналів продажів три: довгострокові контракти, на які припадає 64% продажів, аукціони (21%) і спотові продажі (16%). Серед найбільших клієнтів компанії – Tiffany & Co. Цей контракт готувався з 2007 р і був підписаний тільки в 2012 р з бельгійською «дочкою» американської компанії – Laurelton Diamonds Inc.
Попит на алмази в Європі в останні роки стагнує. За даними «Алроси», в 2013 р він виріс тільки на 2,3%. Для порівняння: попит в Індії виріс на 11,4%, в ​​Китаї – на 9,1%. У «Алроси»  є контракти з китайськими і індійськими виробниками.
Ікра
Віце-президент Рибної асоціації Віталій Корнєв вважає, що якщо ЄС введе заборону на імпорт червоної ікри з Росії, це ніяк не позначиться на бізнесі російських виробників. «Головний імпортер червоної ікри [з Росії] – Японія, і якщо санкції не торкнуться цієї країни, нічого не зміниться», – каже Корнєв. Споживання російської ікри в Європі настільки мізерно мале, що про це навіть говорити не доводиться. А якщо Японія підтримає санкції і відмовиться купувати російську ікру, продукція, яка мала йти на експорт, «закриє»  брак ікри на російському ринку і ціни на неї можуть стати доступнішими для російського споживача, резюмує Корнєв.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас