Чи врятують гривню гроші МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи врятують гривню гроші МВФ?

Валюта
5607
Сьогодні у Вашингтоні відбудеться засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ). На порядку денному – питання про виділення Україні другого траншу в $ 1,4 млрд в рамках кредиту на $ 17,01 млрд. Чи врятують ці гроші гривню від нескінченного падіння?
На цьому тижні гривню лихоманить. У середу середньозважений курс гривні на міжбанку поставив антирекорд – упав до 14,01 одиниць за долар США (на 17:00), вчора до цього часу курс зміцнився до 13,51. Сьогодні міжбанк відкрився курсом 14,8.
“Це тимчасове поліпшення після домовленості НБУ з банкірами, навряд чи цього вистачить надовго”, – говорить доктор економічних наук Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник голови НБУ в 2005-2009 роках і заступник голови Мінфіну у 2009-2010 роках.
Падіння гривні буде продовжуватися, незважаючи на всі хитрощі НБУ, вважає економіст Савченко. З тієї простої причини, що в Україні надлишок гривні і дефіцит долара.
Другий транш від МВФ може тимчасово вирішити цю проблему, вважає кандидат економічних наук Олег Устенко, керівник Міжнародного фонду Блейзера (The Bleyzer Foundation). “Ринку потрібні позитивні новини. Основна позитивна новина, яку всі чекають, – це деескалація військового конфлікту на сході. Ще одна позитивна новина – рішення МВФ про виділення Україні чергового траншу. Можливо, до ночі п’ятниці ми будемо знати точно, що відбувається з кредитом. в такому випадку ринок стабілізується вже в понеділок”, – сказав Устенко.
Вчора керівник департаменту зі зв’язків з громадськістю МВФ Джеррі Райс ще раз підтвердив на прес-конференції у Вашингтоні, що питання про виділення другого траншу Україні практично вирішене і, в разі позитивного рішення, гроші надійдуть на рахунки вже через кілька днів. Першу порцію кредиту в $ 3,19 млрд Київ отримав ще 7 травня.
Йдеться про суму в приблизно $ 1,45 млрд. Очікується, що більша частина цієї суми піде на латання дірок у бюджеті, решта – в золотовалютні резерви НБУ. Ще близько $ 0,5 млрд Україні перерахує Всесвітній банк. У Нацбанку розраховують отримати ці гроші вже 3 вересня.
Виходить, про курс гривні можна більше не турбуватися? Це не так. Транш від МВФ не вирішує всіх економічних проблем України. У вересні уряд і держкомпанії повинні будуть перерахувати кредиторам навіть більшу суму, ніж отримають від МВФ. У вересні ми повинні перерахувати в цілому близько $ 2 млрд. “Нафтогаз” винен $ 1,7 млрд російському “Газпрому”, ще близько $ 0,2 млрд ми повинні МВФ, приблизно $ 0,15 млрд – виплати за облігаціями внутрішньої держпозики в інвалюті”, – перераховує Олег Устенко.
При цьому глобальні дисбаланси в економіці не усунені. Дефіцит рахунку поточних операцій скорочується, але Україна все ще залишається у дефіцитній зоні. Рейтингове агентство Fitch очікує, що дефіцит на кінець року складе всього 5% від ВВП проти 9% в минулому році. Приватні інвестори не поспішають вкладати гроші в нашу країну, навпаки, переводять заощадження в інвалюту і виводять їх за кордон. “Є об’єктивні причини для подальшої девальвації в середньостроковій перспективі”, – підсумовує Устенко. Він нагадує про борги приватного сектора, проблеми в банківській системі і постійну емісію гривні для наповнення бюджету.
Схема виглядає так: Мінфін випускає боргові папери для наповнення казни, ці папери викуповують на аукціонах комерційні або державні банки. Гроші держбанкам дає НБУ. Виходить “кількісне пом’якшення по-українськи”. Цей прийом може привести до інфляції і девальвації, але змушує економіку працювати.
У нашому випадку – працювати вхолосту, вважає Олександр Савченко. Держбюджет роздутий, витратні статті потрібно радикально різати. Скорочувати кількість державних університетів, шкіл та лікарень, укрупнювати їх, робити їх бюджети більш прозорими. Скасовувати спеціальні пенсії, реформувати пенсійну систему. Але така політика не сподобається ні корупціонерам, які звикли заробляти на бюджетних потоках, ні великій частині виборців, які залежать від бюджету. Тому перед виборами політики не підуть на такі рішучі кроки.
Зрештою, не тільки економіка, а й психологія впливає на курс гривні. Тривожні новини з фронту змушують людей менше витрачати, а заощадження переводити в більш надійні валюти та цінності. Курс 14 гривень за долар США відображає 30% падіння експорту, говорить Дмитро Боярчук, директор аналітичного центру CASE Україна. Тоді як за даними Держстату за перше півріччя експорт товарів скоротився приблизно на 5,2% в порівнянні з таким же періодом минулого року, експорт послуг скоротився приблизно на 10,7%.
“Падіння на 30% – це більше, ніж експортує весь Донбас, навіть за даними минулого року. Тобто таке глибоке падіння не можна пояснити економічними причинами. Подальша девальвація може бути викликана тільки психологічними моментами, невизначеністю”, – пояснює Боярчук.
У сухому залишку залишаються три основних фактори, за якими девальвація продовжиться, незважаючи на гроші МВФ:
- Дефіцит рахунку поточних операцій (нестача інвестицій, борги іноземним кредиторам),
- Дефіцит держбюджету (роздуті витрати, корупція, низькі доходи),
- Паніка (війна, загроза терористичних актів).
Тобто гривню від нескінченного падіння врятують мир і реформи, а не гроші МВФ.
Андрій Яницький
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас