Падіння гривні зробить дорожчим житло навіть при середньому попиті - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння гривні зробить дорожчим житло навіть при середньому попиті - експерт

Валюта
3551
Стрімке здешевлення гривні призведе до подорожчання нерухомості. Таку думку висловив виданню фахівець ринку нерухомості Сергій Кучер.
Він переконаний: забудовники, особливо ті, хто продовжує зводити житло, обов’язково скористаються коливаннями, щоб «накрутити» ціни на свої квадратні метри.
«Буквально вчора чув заяву «Київміськбуду» про те, що ціни на нерухомість зростуть через курсову різницю. Компанія мотивує плановане підвищення тим, що також підніметься в ціні вартість будівельних і витратних матеріалів, доставки. Згідно з оприлюдненими даними, через стрибок з 8 до 13 за долар вони вже змушені були підняти ціни на 15-20%, – говорить Сергій Кучер. – І це ще не межа. І оскільки у «Київміськбуду» частина об’єктів дійсно знаходиться на етапі введення в експлуатацію, ціни там і правда піднімуть. Що стосується інших учасників ринку, особливо тих, об’єкти яких далекі від здачі – для них подібний крок буде ризиковим. Навіть якщо запас матеріалів у них незначний, і нові закупівлі здійснюватимуться з урахуванням подорожчання».
Експерт пояснює це тим, що попит на житло істотно нижче аналогічного періоду минулого року. І навіть біженці, частина з яких все ж купує, а не орендує квартири в столиці, не рятують ситуацію.
«Ми маємо справу скоріше з вимушеною, а не планової покупкою. Ринок украй пасивний, піднімати ціну в таких умовах немає сенсу, і продавці частіше вирішують відмовитися від угоди, ніж провести її за невигідною ціною. Але це стосується вже готових об’єктів. Ті ж, хто будує, будуть просто змушені або піднімати вартість квадратних метрів, або працювати з меншою прибутковістю, а це не найприємніше рішення для представників будь-якого бізнесу», – говорить фахівець.
Порятунком для тих співгромадян, хто все ж готовий вкладати в споруджувані об’єкти, пан Кучер бачить акції лояльності.
«Раніше партнерами покупок виступали банки. Але сьогодні навряд чи хтось із гравців піде на подібний крок. І тому пропозиції для потенційних покупців змушені організовувати самі компанії за рахунок внутрішніх або афілійованих ресурсів. По суті, для деяких – це єдина можливість уникнути зупинки будівництва, і розсудливий керівник обов’язково цим скористається. Він розуміє – підвищувати ціну в нинішніх умовах – малоефективно. Але деякі все одно зроблять це навіть при середньому, схильному до падаючого, попиті», – резюмує Сергій Кучер.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас