Могутність Центробанків - це міф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Могутність Центробанків - це міф

Світ
420
В Джексон Хоул як і раніше витає міф про всемогутність центральних банків.
Ринки, затамувавши подих, чекали виступу голови ФРС Джанет Йеллен і глави ЄЦБ Маріо Драгі на щорічних зборах лідерів центральних банків в Джексон Хоул, Вайомінг. При цьому учасники ринку знову зосередилися на короткострокових перспективах і безглуздих суперечках щодо наступника Бернанке – Йеллен: «натякне – не натякне, скаже – не скаже»? Йеллен і Драгі збили всіх з пантелику і не зробили ніяких чітких заяв про свої наміри щодо монетарної політики. Їх попередники Тріше, Бернанке і Грінспен також були неперевершеними майстрами в додаванні туману і невизначеності. На нашу думку, висока ймовірність того, що США продовжать проводити кількісне ослаблення і друкувати гроші, враховуючи поганий структурний стан американської економіки. Ми радимо інвесторам відмести всі чутки про короткострокові перспективи, що поширюються з Джексон Хоула, а також від різних політиків по обидва боки Атлантики, і сфокусуватися на реальності – в осяжному майбутньому продовжиться ослаблення монетарної політики і знецінення валюти. Голова ЄЦБ Маріо Драгі змушений використовувати останній засіб, що залишилося у нього – друкувати гроші для покупки величезної кількості облігацій. «Ми готові і далі коригувати напрямок проведеної нами політики», – заявив Драгі.
Банк знижує процентні ставки, пропонує дешеві кредити банкам і розглядає можливість покупки активів, щоб закачати більше грошей в економіку; але Драгі нічого не сказав про те, коли банк має намір зробити це. Зберігається надія, що ЄЦБ проведе кількісне ослаблення навіть незважаючи на те, що воно було не надто успішним в Японії, а його ефективність в США як і раніше не визначена. Ринок вважає, що кількісне ослаблення в ЄС малоймовірне найближчим часом, але все більше людей сходяться в думці, що це трапиться в 2015 р. Це призведе до зростання цін на золото, особливо в перерахунку на євро. Ціни на золото впали після того, як з протоколу липневого засідання ФРС стало ясно, що політики сперечаються про можливість дострокового підвищення процентних ставок. Кажуть, що недавнє падіння золота пов’язане з побоюваннями, що ФРС може підняти процентні ставки раніше, ніж очікувалося. Однак якби це було так, то фондові ринки також опинилися б під тиском, але вони замість цього продовжили рух до нових рекордних висот. З точки зору ринків, це суперечить здоровому глузду і припускає, що падіння цін на золото викликане іншою причиною. Чотириденне ралі американських акцій недавно привело S&P 500 до нових рекордних висот. Індекс S&P 500 досяг позначки в 1992.37, встановивши 28-й рекорд за 2014 р. та перший з 24 липня. На ринках кажуть про те, що Йеллен штовхає S&P до нових рекордів – до психологічної позначки 2000. На Уолл-стріт триває необгрунтоване зростання котирувань, якому сприяє занадто вільна монетарна політика Йеллен і її веселої команди з Джексон Хоула. Слід зазначити, що мідь, як і інші сировинні товари, минулого тижня виросла приблизно на 3%. Якби ринки дійсно були стурбовані раптовим зростанням процентних ставок, то сировинні товари та всі ризикові активи пропонувалися б в надлишку. Деякі учасники ринку справедливо запитають – чому минулого тижня несподівано впали тільки золото і срібло? Долар застиг нижче свого піку 2014 р. відносно кошика основних валют. Минулого тижня ріст долара чинив тиск на золото. Спекулянти побоюються, що більш високі показники, ніж очікувалося, можуть змусити ФРС підняти процентні ставки.
Підвищення ставок негативно позначилося б на облігаціях і акціях, але надало б підтримку золоту. Це було добре помітно в 1970х рр., Коли підвищення процентних ставок співпало із зростанням цін на золото. Золото стає вразливим до кінця циклу фіксації процентних ставок, коли встановлені позитивні реальні процентні ставки, а власники заощаджень отримують певний прибуток за своїми вкладами. Важливо пам’ятати, що стратегія проведення центральним банком занадто вільної монетарної політики значною мірою сприяла виникненню світової фінансової кризи. Низькі процентні ставки, встановлені центральними банками і Аланом Грінспеном зокрема, привели до процвітання спекуляцій і ризикованих угод на Уолл-стріт, кредитування під забезпечення, кризи субстандартного іпотечного кредитування і утворення бульбашок на фондовому ринку та ринку нерухомості. Чи допоможе подальше застосування такої ж монетарної політики, яка втягнула нас у фінансову кризу, вибратися з неї? На загальну думку, так. Але чи так це насправді – покаже час. Історія припускає, що знецінення валюти в нинішньому масштабі призведе до сильної інфляції.
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас