ФБР: російських хакерів спонсорує Кремль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФБР: російських хакерів спонсорує Кремль

Кримінал
705
ФБР підозрює російську владу в підтримці хакерів. Після того як були атаковані два великі банки, серед яких JPMorgan Chase & Co., американські спецслужби запустили розслідування і намагаються з’ясувати, чи варто вважати напад у відповідь ударом після введення США санкцій проти Росії. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на інсайдерів.
JPMorgan і ще один неназваний банк хакери атакували в середині серпня. Їм вдалося вкрасти важливі дані – гігабайти інформації, критично важливі для функціонування компаній. Також постраждали європейські банки, причому використовувалася та ж уразливість, якою зловмисники скористалися, зламуючи сервери гравців з США. Американці впевнені, що мова йде про російських хакерів, але хто їх спонсорує – питання.
ФБР зацікавилося проблемою, дізнавшись про те, що нападники на банки комп’ютерні генії зламали кілька шарів захисту, що, як стверджують експерти, не під силу звичайним хакерам. Саме з цієї причини з’явилася підозра, що мова йде про організовану і добре оснащену групу, яка отримує фінансування від російських властей. Другим приводом для звинувачення Росії стала геополітична обстановка. Банки зазнали атаки відразу після того, як Америка ввела санкції проти нашої країни, які торкнулися, зокрема, фінансового сектора. Інсайдери стверджують, що є й інші підтвердження. Так, про підтримку зловмисників певною державою свідчать дані, які були перехоплені постраждалими банками, що звучить не надто переконливо.
Цікаво, що ФБР заручилося підтримкою сумнозвісного АНБ, яке під приводом стеження за терористами не раз вторгалося в приватне життя як американських, так і іноземних громадян, про що розповів колишній співробітник агентства Едвард Сноуден.
Джеймс Льюїс, глава програми стратегічних технологій в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Вашингтона, говорить про те, що хакери з Росії шукають уразливість в серверах компаній і відомств, але іноді ніби спеціально не доводять справу до кінця, залякуючи жертву, але не намагаючись її повністю паралізувати. Він стверджує: “Росіяни зазвичай залишають за собою можливість продовжити почате і зробити щось ще, і питання полягає в тому, що стане причиною таких дій і як ми можемо відповісти”.
В JPMorgan секретну інформацію не розголошують. Єдиний коментар звучить так: “Такі великі компанії, як наша, на жаль, піддаються кібератакам майже щодня. У нас є багато рівнів безпек, щоб відслідковувати будь-які загрози і протидіяти їм”.
Дослідницькі компанії повідомляють про те, що напади хакерів зі Східної Європи та Росії останнім часом почастішали, але складно зрозуміти, чи пов’язано це якось з геополітичною обстановкою і конкретно з громадянською війною на Україні.
Санкції, введені проти Росії, наша влада називає безглуздими. Якщо говорити конкретно про JPMorgan, то нещодавно він зазнав критики, коли заблокував грошову транзакцію між посольством Росії і банком, який афілійований з однією з компаній, на яку поширюються санкції. Міністерство закордонних справ оголосило таке рішення “нелегальним і абсурдним”.
Якщо вірити експертам Міжнародної організації комісій з цінних паперів (Iosco), дії хакерів здатні паралізувати роботу банків і торговельних майданчиків, якщо проведуть серію вдалих кібератак. Голова Iosco Грег Медкрафт прямо говорить про те, що ризики, пов’язані з діями хакерів, посилюються. Проблема не тільки в зростанні активності зловмисників, але і в “нерівномірному” розподілі зусиль по боротьбі з віртуальними погрозами. За його словами, потрібно об’єднати зусилля, бо в даний момент кожен окремо взятий гравець має власне уявлення про те, як відповідати хакерам. “Зворотній зв’язок, який ми отримали, спілкуючись з представниками фінансового сектора, вказує на те, що в даний момент підхід до вирішення проблеми є непослідовним”, – заявив Медкрафт.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас