Новий удар по Росії: у Молдові запускають газопровід Ясси-Унгени - для реверсу з Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий удар по Росії: у Молдові запускають газопровід Ясси-Унгени - для реверсу з Європи

Енергетика
1816
Офіційний запуск газопроводу Ясси-Унгени, найбільшого проекту по взаємопідключенню газотранспортних систем Молдови та Румунії, відбудеться сьогодні, 27 серпня, передають ЗМІ з посиланням на молдавське видання NOI.md.
Відкриття відбудеться сьогодні, в День незалежності республіки, в присутності прем’єр-міністрів двох країн Юрія Лянке і Віктора Понта, єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера, віце-прем’єра, міністра економіки Молдови Андріана Канду, представників акредитованого в Молдові дипломатичного корпусу, а також місцевих органів влади.
Як повідомила прес-служба Мінекономіки Молдови, будівництво газопроводу Ясси-Унгени було розпочато рік тому, загальна вартість проекту склала 26 млн євро, з яких 7 млн ​​євро склав грант з боку Євросоюзу.
Протяжність газопроводу Ясси-Унгени складе 43,2 км. Він дозволить транспортувати 1,5 млрд куб.м газу на рік, але на першому етапі Румунія постачатиме по ньому Молдові до 50 млн куб.м “блакитного палива” в рік. Газопровід Ясси-Унгени дозволить підвищити енергетичну безпеку Молдови та північно-східної частини Румунії шляхом диверсифікації джерел поставок природного газу.
Управляти газопроводом з молдавського боку буде державне підприємство “Vestmoldtransgaz” – оператор газотранспортної системи Молдови, а з румунського боку – національна газотранспортна компанія Румунії “Transgaz”.
Наступний етап проекту передбачає будівництво газопроводу Унгени-Кишинів на території Молдови та газопроводу Онешть-Лецкана з компресорною станцією на території Румунії. Газопровід Ясси-Унгени будував консорціум на чолі з румунською компанією HABAU PPS Pipeline Systems SRL.
Більш детально про те, як Молдова активно бореться з російським газовим монополізмом ви можете прочитати в нашій статті Диверсифікація по-молдавському – приклад для України.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас