У Росії офіційно зафіксований різкий ріст роздрібних цін на курятину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії офіційно зафіксований різкий ріст роздрібних цін на курятину

Світ
1110
Гаряча лінія, яку Федеральна антимонопольна служба (ФАС) відкрила для скарг на ріст цін, виявила несподіване зростання цін на продукти, незалежні від тих, що підпали під заборону імпортних поставок. Всього з 15 по 25 серпня на гарячу лінію ФАС надійшло 630 скарг і заяв, розповіла «Відомостям» заступник начальника управління контролю хімічної промисловості та агрокомплексу ФАС Ірина Єпіфанова, 569 з них – на роздрібні ціни.
Найбільше ФАС стурбували дані про ціни на м’ясну продукцію і на м’ясо птиці. «Ціни на м’ясну продукцію можна пояснити ембарго і неповним імпортозаміщенням, а в зростанні цін на м’ясо птиці ми можемо підозрювати недобросовісні дії», – сказала Єпіфанова. Наприклад, в Челябінську ціна 1 кг м’яса курей з 15 по 25 серпня зросла з 125 до 168 руб., в Братську – зі 123 до 166 руб. «Це зростання йде по всіх регіонах, по всій країні, в тому числі в Москві. Будемо проводити перевірки і в разі необгрунтованого зростання порушувати справи», – заявила представник служби.
Тенденція росту цін на м’ясо птиці є, каже виконавчий директор Асоціації компаній роздрібної торгівлі Андрій Карпов. Сповіщення про підвищення цін на м’ясо птиці надходили від постачальників на початку серпня, сказав Антон Глущенко з «О’кей». Поки є спільне розуміння, пояснює Карпов: закрито доступ до Росії для імпорту замороженої свинини і яловичини, і виробники напівфабрикатів і готової м’ясної продукції стали переходити на курятину. Переробники в бесідах з роздрібними мережами говорять навіть про дефіцит шкіри курей, повідомив представник однієї з роздрібних компаній.
Переробники стали перемикатися на м’ясо птиці, це спровокувало зростання цін в оптовому сегменті, а вони тиснуть на роздрібні ціни, підтверджує президент Agrifood Strategies Альберт Давлєєв, внутрішніх причин для подорожчання курячого м’яса немає. Але заборону спровокував дефіцит і, як наслідок, цінові спекуляції в регіонах, що не забезпечують себе самостійно, в основному за Уралом, там же велика частка немережевого сегмента рітейлу, де відстежити ціни складніше, каже він.
Гендиректор «Черкизово» Сергій Михайлов пояснював в інтерв’ю «Відомостям», що виробники можуть розробляти нові продукти – рулет або шинку з курки, вони будуть дешевше, ніж рулет з індички або свинини. «А є продукти, де можлива заміна, – продовжував Михайлов, – в сосисках, вареній ковбасі, де дуже часто присутні кілька видів м’яса і можна грати пропорціями. Краще змінити склад, не порушивши якості, ніж підняти ціну».
Вчора прем’єр-міністр Дмитро Медведєв заявив, що колосальних коливань цін на сільгосппродукцію немає. Головні м’ясні товари, ціни на які відстежує уряд, – курка і свинина, повідомив віце-прем’єр Аркадій Дворкович: «Ми стали пред’являти більший попит на свинину в інших країнах, я маю на увазі Бразилію, Аргентину та інших наших партнерів, там почали рости ціни. Люди стали переорієнтуватися на курку – і на курку теж стали рости ціни»(цитата по сайту уряду). Зростання цін на курку і свинину, за словами Дворковича, становить в середньому 2-3%.
Такого різкого зростання цін, як в даних гарячої лінії ФАС, Росптахосоюз не побачив, говорить гендиректор асоціації Галина Бобильова: «Зростання є, але на рівні 6-7%». В останні кілька років був надлишок пропозиції, птахофабрики працювали на межі рентабельності, в 2013 р вона була 3-5%, продовжує Бобильова, подорожчання трохи поліпшило цю ситуацію. Тепер рентабельність – 7-8%, це дозволить наростити виробництво м’яса птиці з 3,8 млн до 3,95 млн т. За оцінками Бобильової, зараз 40% російського м’ясного ринку припадає на птицю, в основному це курка, на решту видів (індичка, качка і т. д.) – 200 000 т.
Надходить також багато скарг на зростання цін овочів і фруктів, хоча на соціально важливі продукти, ціни на які щодня відстежує ФАС, скарг немає, каже Єпіфанова: «Скаржаться на ціни на лимони, ківі, виноград, яблука». «По молочній продукції всі скарги стосуються росту цін на сир – це було очікувано в зв’язку з ембарго», – зазначає співробітник ФАС.
Торік теж відзначалося сезонне зростання цін на молочні продукти, нагадує голова правління Союзмолока Андрій Даниленко, тому нинішнє підвищення цін, за винятком окремих фактів спекуляції, хоча і вище продовольчої інфляції в цілому, але в межах норми. За весь 2014 рік сир подорожчає на 10-15%, прогнозує він.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас