Україна має намір відмовитися від співпраці з РФ при будівництві 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС - Енергоатом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір відмовитися від співпраці з РФ при будівництві 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС - Енергоатом

Казна та Політика
480
Україна має намір відмовитися від співпраці з Росією при будівництві третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС), повідомив президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський.
“Російського варіанту ми взагалі не розглядаємо”, – сказав він, відповідаючи на питання журналістів про реалізацію проекту завершення будівництва цих енергоблоків за участю російської сторони.
Ю.Недашковський нагадав, що Україна зі свого боку прийняла і затвердила безліч законодавчих і нормативних документів для нового будівництва, в той же час до цих пір проект не перейшов в стадію реалізації.
“Тому, навіть у мирний час це питання (реалізації проекту з РФ – ред.) вже стояв під сумнівом, що вже говорити про нинішню ситуацію”, – підкреслив Ю.Недашковський
За його словами, українська сторона в даний час веде широкі переговори і вивчає технічні можливості максимальної локалізації, показники безпеки та варіанти фінансування для реалізації цього проекту з іншими партнерами.
Глава “Енергоатому” уточнив, що одним з варіантів фінансування проекту можуть бути довгострокові контракти на експорт електроенергії з цих енергоблоків до Європи.
Президент НАЕК також зазначив, що найбільш прийнятною реакторною установкою для добудови Хмельницької АЕС є ВВЕР-1000, зокрема проектної та науково-технічною документацією володіє Чехія. Цей варіант є найбільш оптимальним з логістики, оскільки обладнання буде поставлятися по залізниці, тоді як інші проекти реакторних установок для майданчика Хмельницької АЕС не дуже зручні через необхідність доставки устаткування морським і річковим транспортом.
“Поетом для Хмельницької АЕС ми в першу чергу розглядаємо на базі ВВЕР-1000”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас