Терра Банк визнаний неплатоспроможним через конфлікт між акціонерами - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терра Банк визнаний неплатоспроможним через конфлікт між акціонерами - ЗМІ

Кредит&Депозит
3715
У п’ятницю, 22 серпня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів тимчасову адміністрацію у 42-й за розміром Терра Банк. На початок липня у фінустанові перебувало близько 3 млрд грн вкладів, з яких 2 млрд грн – кошти фізосіб і 1 млрд грн – юросіб.
Тривожні сигнали
Вкладники Терра Банку ще в березні скаржилися на затримку з виплатою депозитів. Відповідно до фінансового звіту банку за 2013 р. якраз на лютий-квітень припав найбільший розрив ліквідності фінустанови. Його фінансові зобов’язання на той період перевищували надходження на 156,9 млн грн. Колишній заступник голови правління з роздрібного бізнесу Терра Банку Ігор Шевченко повідомлення про затримку виплат тоді називав провокаціями. Вчора він не захотів пояснювати, що призвело фінструктуру до неплатоспроможності.
Терра Банк в основному кредитував юросіб. На 1 липня його кредитний портфель становив 2,7 млрд грн, позики юросіб – понад 2,5 млрд грн. Активи банку сягали 4,4 млрд грн. На початку серпня Нацбанк відправив до фінустанову свого куратора, надавши йому другий шанс на відновлення, який залишився невикористаним.
На шляху до хаосу
Головною причиною проблем Терра Банку міг бути конфлікт між акціонерами і, як наслідок, між керівниками фінустанови. На початку серпня в ЗМІ з’явилася інформація про виведення з банку 300 млн грн в липні і відсторонення голови правління Олега Савощенка від виконання своїх обов’язків. Пізніше повноваження Савощенка відновили і одночасно звільнили частину керівного складу фінустанови. Були зміщені з посад перший заступник голови правління Терра Банку Ігор Шевченко і корпоративний секретар Юлія Облєцова. Також рішенням спостережної ради банку було припинено повноваження Сергія Клименка, членів спостережної ради, а також представників «Української стратегічної групи» Андрія Ларченка, Олександра Кучменка, Ігоря Романенка та Данила Власова.
Навесні бенефіціар «Української стратегічної групи» Сергій Кліменко заявляв про те, що в кінці минулого року купив Терра Банк. Раніше мажоритарним акціонером фінустанови був Руслан Циплаков – власник фінансово-промислової групи «Метал Юніон». 20 серпня в ЗМІ з’явилася інформація про затримання Циплакова за підозрою в створенні конвертаційного центру.
На початку квітня до банку повернувся Кирило Шевченко, який у 2010-2012 рр. володів акціями фінустанови, а у 2010-му обіймав пост голови правління. У квітні цього року він був призначений президентом Терра Банку. За інформацією одного з інвестбанкірів, який побажав зберегти анонімність, Шевченко увійшов до фінустанови як партнер і брав активну участь в управлінні. У 2006-2009 рр. він очолював Державну іпотечну установу (ДІУ). Терра Банк давно співпрацює з ДІУ, в січні цього року він навіть займав перше місце серед 112 банків-партнерів ДІУ. З приходом Шевченка вплив на діяльність банку з боку КлименкЛ зменшиВся.
До цього в березні Клименко повідомив про плани докапіталізувати фінустанову на 250 млн грн. Банк винаймав нових співробітників і навіть відкрив нове відділення в Києві. Але докапіталізувати банк у Клименка не вийшло. Можливою причиною, крім конфлікту з Шевченком, могли стати й проблеми його партеру по бізнесу Максима Луцького, який, імовірно, також був одним із власників фінустанови. Одним з міноритаріїв Терра Банку була компанія «М. Б. С.», заснована батьком Максима Луцького Георгієм Луцьким. Максим Луцький – колишній нардеп від Партії регіонів, в минулому проректор Національного авіаційного університету.
Вчора «Капіталу» не вдалося отримати офіційний коментар представників банку про причини визнання його неплатоспроможним. Колишній директор з маркетингу фінустанови Лана Максимова повідомила, що більше не працює з Терра Банком, а обслуговує тільки Сергія Клименка, який від 8 серпня більше не є головою спостережної ради банку і не входить до його керівного складу. Телефони членів правління банку не відповідали.
Ліквідувати не можна врятувати
Фінансові експерти сумніваються в можливості порятунку фінустанови. За прогнозами голови правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолія Гулея, потенційний інвестор повинен буде влити в нього від 500 млн грн – для відновлення ліквідності та близько 1 млрд грн – для нормальної роботи. «Але зараз реального господаря у банку немає. Старі з нього ще не вийшли, а нові ще не увійшли і незрозуміло, хто відповідає за ситуацію у фінустанові», – зазначає Гулей. У зв’язку з цим, швидше за все, ФГВФО прийме рішення про ліквідацію Терра Банку.
«Якщо у власників таких невеликих установ немає грошей і виходів на НБУ, то відновити їх роботу на сьогодні практично неможливо», – вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. Українські банки здебільшого – це каси взаємодопомоги, що не мають запасу міцності та активів, додав юрист. «Заробляють тут лише власники фінустанов. – підкреслив він. – А відсутність контролю з боку НБУ, корупція і безкарність роблять цей бізнес досить привабливим для шахрайства».
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас