Економічний збиток від землетрусу в Каліфорнії оцінюють в $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічний збиток від землетрусу в Каліфорнії оцінюють в $1 млрд

Світ
386
Збиток від землетрусу, що стався в неділю в Каліфорнії, за попередніми оцінками, становитиме $1 млрд. Проте економічні втрати могли бути набагато серйозніші: за даними Світового банку, сукупний збиток від всіх видів природних катастроф лише за останні 30 років становив $3,8 трлн. Найбільший економічний збиток наносять саме землетруси, а також урагани і посухи.
Землетрус магнітудою 6 – найпотужніший в цій місцевості за останні 25 років – стався вранці 24 серпня в долині Напа, недалеко від Сан-Франциско. Поранення отримали 172 людини, близько 10 тис. жителів в епіцентрі землетрусу залишаються без електрики, ще в 600 будинках немає води. Губернатор Каліфорнії Джеррі Браун оголосив у штаті надзвичайний стан, держава виділила значні ресурси на відновлення Напи, повідомляє The New York Times.
За оцінкою Геологічної служби США, економічні втрати від природного катаклізму можуть становити $1 млрд. Однак, повідомляють вчені, все могло бути набагато гірше: збиток від історичного землетрусу в Сан-Франциско 1906 року і пожеж після нього оцінювався в $400 млн, що з урахуванням інфляції становить понад $6,5 млрд.
Цього разу стихійне лихо невелике за масштабами «порівняно з тим, що Каліфорнія переживала в минулому», говорить геофізик Росс Штейн. «І саме землетрусам, які зробили ландшафт долини Напа таким підходящим для виноградників, ми зобов’язані місцевими винами. Всі ми хочемо насолоджуватися «плодами землетрусів», тому нам потрібно бути готовими і до їх зворотного боку», – нагадує він.
Хоча й невеликий з точки зору геології, землетрус викликав хаос у багатьох частинах долини: влада заявила про виникнення пожеж, а з деякими з них пожежники не змогли впоратися, оскільки не вдалося підключитися до ушкодженого гідранта.
Арік Хауслі, власник мережі магазинів, оцінює збиток в двох належних йому у Напі магазинах у $100 тис. Як і багато місцевих жителів, він не був застрахований від землетрусу, оскільки страхові внески були занадто високі.
Найбільше постраждали будинки в центрі міста, на тротуари впало дуже багато цегли з історичних будівель. Більшість старих будівель не були модернізовані для того, щоб витримувати землетруси, але й не всі модернізовані впоралися з підземними поштовхами, отримавши різноманітні ушкодження. Більш ніж 30 будівель у всьому місті були визнані непридатними для житла.
За словами голови округу Напа Марка Льюса, влада проаналізує причини руйнування будинків і розробить нові стандарти безпеки. «Землетрус магнітудою 6 став для нас справжнім тестом на міцність, і тепер ми знаємо, на що він здатний», – додав Льюс.
Келлі Х’юстон, прес-секретар каліфорнійського Агентства з надзвичайних ситуацій, сказала, що землетрус був також нагадуванням, що під загрозою перебуває практично вся територія США – а не лише Лос-Анджелес і Сан-Франциско. «Це, безумовно, тривожний дзвінок, особливо для жителів долини Напа, – додала Х’юстон. – Можливо, люди там думають, що не повинні серйозно турбуватися, тому що вони не живуть в Сан-Франциско».
За дослідженням Світового банку, сукупний збиток від всіх видів катастроф природного характеру з 1980 до 2012 року становить $3,8 трлн. Найбільших втрат – дві третини від загальної суми – завдали урагани, посухи та землетруси.
На сьогодні найбільше збитків – більш ніж $300 млрд – завдав землетрус магнітудою 9,0-9,1 біля східного узбережжя острова Хонсю в Японії в 2011 році. За оцінкою японського уряду, до цієї суми входять витрати на відновлення соціальної інфраструктури, житлової нерухомості і заводів, проте не включені падіння промислового зростання, ВВП і обсягів торгівлі. Було зупинено виробництво на заводах компаній Nissan, Hino, Toyota, Honda, Mitsubishi Motors, Sharp і Sony. Також внаслідок катаклізму вийшли з ладу системи охолодження на декількох енергоблоках АЕС «Фукусіма-1», через що в атмосферу потрапили шкідливі речовини. Японська влада вводила заборону на продаж сільськогосподарської продукції з прилеглих до АЕС районів країни. Страховик АЕС – Deutsche Kernreaktor-Versicherungsgemeinschaft (Німецьке об’єднання страховиків ядерних реакторів) – не виплатив страхове відшкодування, оскільки АЕС не була застрахована від збитку, заподіяного внаслідок землетрусу, цунамі і виверження вулкана.
У $148 млрд оцінюється збиток від Сичуаньського землетрусу 2008 року, а ще одна природна катастрофа в Японії – Великий землетрус Хансин-Авадзі 1995 року – у $102,5 млрд, або 2,5% ВВП Японії на той час. Значною мірою збиток залежить від регіону катастрофи: наслідки катаклізмів через наявність страховки в малонаселеному районі розвиненої країни з точки зору економіки набагато серйозніші, ніж внаслідок порівнянного лиха у густонаселеному районі бідної країни, хоча кількість людських жертв може розрізнятися в сотні і навіть тисячі разів. Приміром, землетрус і цунамі в Індійському океані в 2004 році забрав понад 230 000 життів, але економічні втрати від нього оцінюються «лише» у $15 млрд, в той час як від розливу нафти біля платформи Deepwater Horizon, через який загинули 11 людей, збиток був в шість разів більше.
Оскільки передбачити стихійні лиха за тривалий термін практично неможливо, урядам залишається лише створювати необхідну інфраструктуру й підтримувати її в належному стані, щоб зменшити кількість жертв і потенційний збиток в майбутньому.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас