Побоювання через вихід на ринок 42 млрд "Нафтогазу України" абсолютно безпідставні, вони не потраплять туди - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Побоювання через вихід на ринок 42 млрд "Нафтогазу України" абсолютно безпідставні, вони не потраплять туди - НБУ

Валюта
1918
Національний банк України (НБУ) монетизував облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” на суму близько 42 млрд грн, або $ 3,1 млрд, однак ці кошти не вийдуть на внутрішній ринок, заявили агентству “Інтерфакс -Україна” в прес-службі Нацбанку.
“Побоювання, що кошти “Нафтогазу України” від монетизації ОВДП будуть тиснути на внутрішній ринок, зокрема, валютний, абсолютно безпідставні”, – підкреслили в прес-службі.
В НБУ нагадали, що ці кошти виділені “Нафтогазу України” для розрахунків за газ, і такі операції узгоджені в рамках програми stand-by з Міжнародним валютним фондом (МВФ). “Необхідна сума вже зарезервована на спецрахунку в НБУ, і на ринок вона ні в якому разі не потрапить”, – ще раз підкреслили в прес-службі Національного банку.
Як повідомлялося, після дозволу Верховної Ради підвищити верхню планку капіталізації “Нафтогазу України” на 63,27 млрд грн – до 96,61 млрд грн, Кабінет міністрів 4 серпня доручив Мінфіну здійснити випуск ОВДП строком обігу до 10 років і ставкою до 14,3% річних на вказану суму для докапіталізації НАКу.
“Нафтогазу України” доручено забезпечити використання отриманих ОВДП в госпдіяльності згідно зі статутом компанії, у тому числі використовувати кошти від реалізації облігацій для покупки і резервування $ 3,1 млрд на рахунку компанії, відкритому в НБУ, кошти з якого будуть використовуватися за рішенням Кабміну.
Згідно з даними Нацбанку, “Нафтогаз України” отримав ОВДП від уряду 13 серпня на суму близько 42 млрд грн, 19-21 серпня папери були монетизовані Нацбанком.
Програма stand-by з МВФ, затверджена наприкінці квітня цього року, допускає пряму покупку валюти “Нафтогазом України” у Нацбанку. Передбачалося, що НАК придбає у НБУ $ 2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за поставки природного газу, накопичений перед російським ВАТ “Газпром”. Потім Нацбанк продасть “Нафтогазу України” ще $ 1,67 млрд, щоб газовий монополіст погасив у вересні цього року свої єврооблігації, випущені під урядові гарантії. Нарешті, в жовтні-грудні допускався продаж Нацбанком ще $ 1 млрд “Нафтогазу Укріани” для погашення боргу “Газпрому”.
Для цих цілей програма дозволяла уряду випустити облігації для капіталізації “Нафтогазу України”, а НБУ – придбати їх на суму (кумулятивно) 23,662 млрд грн до кінця травня, 41,956 млрд грн – до кінця вересня і 52,911 млрд грн – до кінця грудня з урахуванням закладеного на цей рік обмінного курсу 10,9546 грн/$ 1.
Сьогодні офіційний курс долара в Україні досяг нового історичного максимуму – 13.3654 грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас