США активно умовляють Китай ввести санкції проти Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США активно умовляють Китай ввести санкції проти Росії

Світ
2161
Сполучені Штати сподіваються переконати різні країни підключитися до санкцій проти Росії, які були введені Заходом через українську кризу. Консультації з цього приводу ведуться з Китаєм, Південною Кореєю та Сінгапуром, заявив в ексклюзивному інтерв’ю литовському виданню Alfa Деніел Фрід, який відповідає в Державному департаменті США за санкційну політику.
Хоча Фрід не уточнив, як відреагували на пропозицію в Пекіні, Сеулі і Сінгапурі, очевидно, що найбільшим гравцем у війні санкцій може стати Китай, який послідовно і стрімко нарощує свою економічну міць. Раніше преса писала, що саме КНР може витягти велику вигоду з протистояння Заходу і РФ. Поки Китай підтримує Росію, проте не виключено, що в разі обіцянки певних вигод з протилежного боку може й змінити свою позицію.
США можуть зіграти на прагненні Пекіна стати провідною впливовою державою. Можливо, прискорять такий розвиток подій амбіції Росії та її небажання залишатися для Китаю лише ресурсно-сировинною базою. Хоча Сполучені Штати повною мірою усвідомлюють небезпеку домінування Китаю в умовах міжнародних криз, Вашингтону, можливо, доведеться йти на компроміси в спілкуванні з Пекіном, щоб санкції проти Росії принесли задумані плоди.
Не тільки США, але і Євросоюз намагається вплинути на інші країни, щоб вони, якщо не підтримали санкції, то принаймні не заважали їх дії. Преса повідомляла про намір Брюсселя провести переговори про санкції проти Росії з такими країнами Латинської Америки, як Бразилія і Чилі. В планах ЄС – переконати владу цих країн відмовитися від участі в заміщенні сільськогосподарського імпорту, забороненого Росією. Але поки країни Латинської Америки не збираються відмовлятися від значних вигод, які їм обіцяють “продуктові санкції” РФ.
Відповідаючи на питання про те, які ще країни світу, крім США і їх найближчих союзників, насамперед у ЄС, готові брати участь у санкціях, Деніел Фрід в інтерв’ю Alfa назвав Норвегію та Швейцарію. За його словами, ці країни, не будучи членами Євросоюзу, “як правило, підтримують санкції ЄС” і “роблять це і в даному випадку”. Він підкреслив, що консультації з Південною Кореєю, Сінгапуром і Китаєм будуть продовжені.
Як пояснив чиновник, санкції спрацьовують найкраще, коли їх застосовують консолідовано, і вони є багатосторонніми, в тому числі коли їх схвалили в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Він нагадав, що процес введення санкцій проти Ірану тривав кілька років, але в підсумку режим обмежувальних заходів показав свою ефективність.
Фрід зазначив, що зазвичай санкції ЄС підтримує Норвегія, хоча і не є членом Євросоюзу. На початку серпня Норвегія дійсно приєдналася до санкцій Заходу проти РФ. Це сталося після того, як ця країна потрапила під “продуктові санкції”.
За словами представника Держдепу, Швейцарія також не є членом ЄС, але підтримує санкції. Насправді Швейцарія у війні санкцій намагається дотримуватися звичниого для цієї країни нейтралітету – не посилюючи санкції проти РФ, зберігає заборону на експорт військової техніки в Росію і Україну, а також відстежує, щоб західні санкції не можна було обійти на її території. Але й потурати ЄС вона не збирається – днями влада Швейцарії відмовила європейським постачальникам в можливості постачати свої товари в Росію в обхід введеного Москвою ембарго.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас