Британія не зможе перешкодити Шотландії зберегти фунт стерлінгів - нобелівський лауреат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія не зможе перешкодити Шотландії зберегти фунт стерлінгів - нобелівський лауреат

Світ
467
Великобританія не зможе перешкодити Шотландії продовжити використовувати фунт стерлінгів в якості основної валюти в разі набуття нею незалежності, заявив лауреат Нобелівської премії з економіки сер Джеймс Міррліс.
“Не варто очікувати, що дві економіки підуть кожна своєю дорогою, оскільки вони занадто взаємопов’язані, – зазначив Дж.Міррліс в інтерв’ю агентству Bloomberg. – Шотландія продовжить використовувати фунт стерлінгів, навіть якщо вона покине союз. Незважаючи на можливі розбіжності при переговорах з цього питання, ніщо не може цьому завадити”.
Дж.Міррліс, шотландець за походженням, є членом консультаційної ради при уряді Шотландії з фінансових питань разом зі своїм колегою, також нобелівським лауреатом Джозефом Стігліцем.
“Ризики існують, але учасники дискусії їх сильно перебільшують, – додав він. – Я очікував, що британські політики вважатимуть валютний союз відмінним рішенням”.
Референдум з питання незалежності відбудеться 18 вересня. Як показують опитування, більшість шотландців не підтримують ідею відокремлення від Великобританії, проте розрив не настільки великий, щоб повністю виключити таку можливість. Валютне питання стало центральним в обговореннях можливих наслідків такого кроку, при цьому три найбільші британські політичні партії виступили єдиним фронтом проти валютного союзу з незалежним сусідом.
Дж.Міррліс отримав Нобелівську премію з економіки в 1996 році за фундаментальний внесок в економічну теорію стимулів в умовах асиметричної інформації. Викладав в Кембриджському та Оксфордському університетах. У 1998 році отримав лицарське звання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас