Право вето Росії заважає ООН розібратися з кризою в Україні - Die Welt — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Право вето Росії заважає ООН розібратися з кризою в Україні - Die Welt

Світ
2512
Від початку збройного конфлікту в Україні Рада Безпеки ООН 17 разів збиралася, щоб обговорити кризу. Однак ці засідання ні до чого не привели і лише продемонстрували неефективність міжнародної організації.
Про це в четвер написало німецьке видання Die Welt. Видання нагадує, що Радбез ООН засудив збиття малайзійського авіалайнера Boeing 777 і постановив ретельно розслідувати катастрофу. Однак бойовики на Сході України не пустили слідчих ООН до місця падіння літака.
Також Радбез так і не зміг засудити дії проросійських терористів на Донбасі, так само, як і анексію Криму збройними силами Росії. А Москву не змогли засудити за підтримку терористів на Сході України. Хоча всі члени Радбезу закликали до рішучих дій і намагалися винести на розгляд відповідні рішення.
Однак проекти резолюцій провалилися тому, що Росія постійно накладала на них своє вето.
США також неодноразово користувалися правом вето для блокування численних резолюцій проти Ізраїлю чи інших союзників Вашингтону. Росія так само в питанні України почала активно користуватися цим правом. Але ця сила вето, яка наразі також є у Великобританії, Франції і Китаю, є однією з головних причин, які роблять ООН неефективним”, – йдеться в статті.
Видання пише, що це не перший випадок, коли Радбез ООН виявився неспроможним вирішувати міжнародні конфлікти.
Торік через право вето Росії і Китаю організація так і не змогла ухвалити резолюцію проти режиму президента Сирії Башара Асада через використання хімічної зброї. А нині Радбез нічого не може зробити і з наступом армії Ізраїлю на Палестину через блокування рішення з боку США.
Видання пише, що право вето варто було б взагалі скасувати для ефективної роботи Радбезу ООН. Однак жодна з країн не готова поступитися цим правом. Крім того, статут організації був написаний після Другої світової війни, коли політичний світ сильно відрізнявся від сучасного. Тож ООН потрібні реформи, про які почали говорити ще на початку 90-х років. Але досі це лишилося тільки розмовами.
Нагадаємо, що на саміті членів РБ ООН 22 вересня Обама наполягав на прийнятті антитерористичної резолюції. На думку американської сторони, дана ініціатива, якщо її буде прийнято як резолюцію ООН, дозволить урядам всіх країн мобілізувати кошти і ресурси, щоб перешкоджати участі громадян у складах терористичних угрупувань на територіях іноземних держав.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас