Поставки німецьких автомобілів до Росії впали майже на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставки німецьких автомобілів до Росії впали майже на 25%

Світ
453
Німецький експорт до Росії в першому півріччі 2014 року скоротився на 15,5%, до € 15,3 млрд, свідчать дані статистичної служби Німеччини. Потік товарів з Німеччини до Росії знижується протягом усіх шести місяців, і ці дані ще не враховують останнє загострення кризи, що почалося після загибелі літака Malaysia Airlines на сході України.
Найбільше Німеччина поставляє до Росії промислових верстатів і устаткування (більш 20% німецького експорту в Росію), і за півроку експорт цих статей скоротився майже на 19%. Поставки німецьких автомобілів і автокомпонентів, що займають другу сходинку в структурі експорту, обвалилися на 24,4%.
Довгий час європейські автовиробники розглядали російський авторинок як простір для експансії свого бізнесу, враховуючи падіння попиту на домашніх ринках, відзначає Reuters. Тепер ці плани доведеться відкласти до кращих часів.
Втім, зниження німецького автомобільного експорту до Росії почалося ще в 2013 році: за весь рік воно склало 13,5%. Російський авторинок в 2013 році скоротився на 5%, а в січні-липні поточного року – на 9,9% (дані АЄБ).
На автомобільний експорт припадає близько п’ятої частини всього обсягу товарів, що поставляються з Німеччини до Росії, і найближчим часом він може постраждати ще сильніше через російські контрсанкції. На початку цього тижня газета «Ведомости» писала, що російські власті розглядають додаткові міри проти Заходу, в тому числі заборону на імпорт автомобілів з країн, які ввели санкції.
Експорт продуктів харчування з Німеччини до Росії, який складає менше 3% в структурі німецького експорту, упав з січня по червень на 31,9%. Ця цифра не враховує запроваджену Росією на початку серпня заборону на імпорт ряду продуктів харчування з країн ЄС та інших, які приєдналися до санкцій. Правда, і це не нова тенденція: вже в 2013 році продуктовий експорт з Німеччини скоротився на 16,9%.
Німеччина є найбільшою економікою Євросоюзу і одним з провідних торгових партнерів Росії. У 2013 році країна поставила на російський ринок товарів на загальну суму € 36 млрд, що склало майже третину російського імпорту з ЄС. Німецький експорт до Росії впевнено зростав протягом декількох років після кризи, а в 2012 році товарообіг між країнами досяг свого максимуму на рівні € 80,5 млрд. Свого рекордного значення німецький експорт до Росії також досяг в той рік, склавши € 38,1 млрд.
Хоча на частку Росії в минулому році припало тільки 3,3% німецького експорту, торгова війна Москви і Брюсселя може серйозно пошкодити локомотиву єврозони. Східний комітет німецької економіки (лобістська група) попереджав, що зниження обсягів торгівлі з Росією ставить під загрозу близько 25 тис. робочих місць у Німеччині.
Ряд німецьких фірм, у тому числі виробник оптичних систем Jenoptik, виробник зброї Rheinmetall і фармацевтична компанія Stada, нарікали, що конфлікт Росії з Заходом негативно впливає на їх бізнес. Контракт Rheinmetall на будівництво бойового навчального центру в Нижегородській області для Міноборони РФ вартістю € 100 млн міністр економіки ФРН скасував на початку серпня через загострення українського конфлікту.
Експорт Німеччини в цілому за півроку виріс на 2,4%. Однак протягом II кварталу він ріс повільніше, ніж імпорт, відзначала статистична служба країни на початку цього місяця. Це стало одним з негативних чинників, через які німецька економіка несподівано і всупереч всім прогнозам скоротилася в II кварталі на 0,2%. Імпорт Німеччини з Росії за перші шість місяців року, навпаки, виріс – на 2,1% до € 20,3 млрд. Купує ФРН в основному вуглеводні.
Минулого тижня аналітики Deutsche Bank писали, що для Німеччини, на відміну від країн Центральної та Східної Європи, погіршення відносин з Росією має досить непрямий ефект: «Санкційна спіраль» негативно впливає на ділові настрої в німецькій економіці, але не становить безпосередньої загрози для її зростання. Втім, економічна криза в самій Росії має прямий вплив на експорт ФРН. Економісти порахували, що скорочення російського ВВП на 1% історично коштувало німецькому експорту близько 3,5 п.п.
Торгівля Росії з усім Євросоюзом також постраждала через геополітичну і економічну нестабільності. За даними Eurostat, за перші п’ять місяців 2014 року експорт усього політичного блоку на російський ринок скоротився на 12%, а імпорт – на 8%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас