Кабмін знову зробить ринок оцінки нерухомості "вільним" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін знову зробить ринок оцінки нерухомості "вільним"

Казна та Політика
2034
Кабінет міністрів України на засіданні в середу ухвалить рішення про повну демонополізації ринку оцінки для цілей оподаткування та нарахування інших обов’язкових платежів, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
“Сьогодні нарешті буде ліквідований цей корупційний інститут оцінки”, – сказав він, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу.
Прем’єр нагадав, що ця схема, в рамках якої на цей вид оцінки було уповноважено лише кілька фірм, була введена при президенті Вікторі Януковичі.
Яценюк додав, що давно віддав доручення щодо її ліквідації, однак воно виконувалося майже п’ять місяців.
Як повідомлялося, новий напрямок оцінки – з метою оподаткування та нарахування інших обов’язкових платежів – передбачено ст.172 і 173 Податкового кодексу. У його розвиток було прийнято постанову Кабінету міністрів №103 від 26 жовтня 2011 року про визначення оціночної вартості продаваної (обмінюваної) нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва. Спочатку до реєстру було включено майже всі бажаючі фірми. Однак після вступу в силу з 14 травня 2012 року закону про Фонд держмайна з поправками депутата VI скликання Сергія Осики ситуація змінилася: ФДМ спільно з Державною податковою службою повинні були скласти новий реєстр оцінювачів для цілей оподаткування, для яких цей вид діяльності є виключним. В цей реєстр потрапили тільки 12 компаній приблизно з 40 фахівцями.
Це викликало протести оцінювачів, яким деякий час вдавалося утримувати ринок від монополізації, відсуваючи терміни вступу в силу рішення Кабміну про порядок сертифікації суб’єктів оціночної діяльності та проведення оцінки з метою визначення оціночної вартості майна, проте 1 лютого він все ж набув чинності.
Як заявляв глава ради “Українського товариства оцінювачів” (УТО) Олексій Амфітеатров, внаслідок монополізації ринку послуги оцінки залежно від об’єкта коливаються в межах 0,7-9,7 тис. грн, не відповідаючи заявам ФДМ про вартість таких послуг на рівні 300 грн. За його словами, мова йде про фактично єдиного оцінювача з 1 лютого 2014 року в Україні – приватну структуру “Український інститут управління якістю в оціночної діяльності”, з яким учасники ринку зобов’язані укладати ліцензійний договір, відраховуючи за використання зареєстрованих ним авторських прав 80 тис. грн одноразово і додатково 80% від вартості кожної оцінки об’єкта.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас