Підвищення НБУ "робочої" ставки рефінансування може надати підтримку курсу гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення НБУ "робочої" ставки рефінансування може надати підтримку курсу гривні - банкіри

Валюта
1439
Підвищення Національним банком України (НБУ) з 19 серпня ставки рефінансування за кредитами “овернайт” під забезпечення державними цінними паперами до 17,5% річних і ставки залучення коштів за депозитними сертифікатами “овернайт” до 7,5% річних може надати підтримку курсу гривні, вважають банкіри.
“У даній ситуації це логічний крок. Підвищивши ставки за своїми операціями, НБУ задає новий рівень процентних ставок на міжбанківському кредитному ринку. Дорожча гривня повинна в якійсь мірі послабити тиск на курс, але повністю заспокоїти валютний ринок без додаткових заходів не зможе” , сказав директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
Начальник відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Агшин Мірзазаде також вважає, що дані заходи Нацбанку спрямовані на курсову стабілізацію.
“Це повинно привести до подорожчання ресурсів для спекуляцій на валютному ринку, а також до підвищення ставок за гривневими депозитами, що, в свою чергу, зробить гривню більш привабливою і позитивно відіб’ється на її вартості. Також цей захід націлений на стримування інфляції, хоча в нинішніх умовах антиінфляційний ефект даної міри трохи сумнівний”, – сказав експерт.
Як повідомлялося, НБУ з 19 серпня підвищив ставку рефінансування по кредитах “овернайт” під забезпечення державними цінними паперами з 15% до 17,5% річних і ставку залучення коштів по своїх депозитних сертифікатах “овернайт” з 5% до 7,5% річних.
Прибутковість депосертифікатів на термін 7, 14, 30 і 45 днів зросла на 0,5 процентного пункту – відповідно до 9,5%, 10%, 10,5%, 11,5% і лише ставка 85-денних паперів залишилася колишньою – 12% річних.
З 23 липня почалося падіння гривні, курс якої на піку опустився на міжбанку до рівня 13,3-13,6 грн/$ 1. Нацбанк намагається інтервенціями і рядом інших заходів намагається утримати його поблизу позначки 13,1 грн/$ 1, однак у понеділок, після деякого затишшя, гривня знову стала дешевшати: на міжбанку її котирування на закриття опустилися до 13,15/13,25 грн/$ 1 . Після виходу НБУ на міжбанк у вівторок середньозважений курс гривні за підсумками торгів зміцнився майже на 8 копійок і склав 13,0378 грн/$ 1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас