ГПУ: Курченко і його подільники створили свій адмінапарат в центральних органах влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ: Курченко і його подільники створили свій адмінапарат в центральних органах влади

Кримінал
2646
Генпрокуратура проводить розслідування за фактом створення злочинної організації, метою якої було заволодіння майном державних підприємств, для чого була створена група компаній “СЕПЕК”, до складу якої входили суб’єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат у складі центральної виконавчої влади, які контролювали вчинення злочинів. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.
Генеральна прокуратура України проводить досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, члени якої протягом 2010-2014 років скоїли низку тяжких та особливо тяжких злочинів в різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема ПАТ НАК “Нафтогаз України” і ВАТ “Укргазвидобування”, а також Національного банку України, інших державних банківських установ. Про це на брифінгу повідомив спікер Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко.
Встановлено, що група осіб у складі кількох десятків осіб з метою створення злочинної організації утворили групу компаній “СЕПЕК”, до складу якої входили суб’єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат в складі декількох департаментів органів центральної виконавчої влади, які контролювали вчинення злочинів.
Також встановлено, що зазначена злочинна організація з 2009 року по лютий 2014 року організувала і здійснила реалізацію на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу, призначеного для потреб населення. Реалізацію проводили підконтрольним підприємствам для власних комерційних потреб за заниженими цінами, різниця такої ціни порівняно з ринковою вартістю склала близько 1 млрд грн. Заподіяний державі збиток від діяльності злочинної організації становить понад 3 млрд грн.
У лютому цього року переважна більшість членів зазначеної злочинної організації виїхала за межі України, де вони переховуються від органів слідства. Зокрема, як повідомив спікер ГПУ Юрій Бойченко, виїхав і керівник Сергій Курченко.
В даний час слідством заарештовані активи – кошти, нерухоме та рухоме майно – на суму понад 2 млрд грн. Вживаються заходи для встановлення інших активів угруповання, які перебувають за кордоном.
На сьогодні слідством 4-м членам угруповання винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 255 (участь у злочинній організації), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. в. 191 і 364 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.
Всі особи, яким винесено повідомлення про підозру, зараз перебувають у міжнародному розшуку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас