Арбітражне рішення за позовом "Татнафти" не можна оскаржити по суті, але можна подати апеляцію з процесуальних підстав - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбітражне рішення за позовом "Татнафти" не можна оскаржити по суті, але можна подати апеляцію з процесуальних підстав - юрист

Фондовий ринок
312
На арбітражне рішенням за позовом “Татнафти” не можна подати апеляцію по суті, але його можна оскаржити з процесуальних підстав, вважає радник юридичної фірми “Астерс” Ярослав Петров.
Він звернув увагу на той факт, що, так як місцем арбітражу є Париж (Франція), “до питань заперечування даного арбітражного рішення буде застосовуватися право Франції”.
“За законодавством Франції апеляція арбітражних рішень по суті не можлива, хоча міністр юстиції говорив про апеляцію. Однак, за законодавством Франції, можна звернутися в суди Франції для оспорювання арбітражного рішення. При оскарженні рішення не можна переглянути по суті, але арбітражне рішення може бути оскаржене, якщо були процесуальні порушення під час арбітражу, або арбітражне рішення суперечить публічному порядку Франції”, – сказав він.
Я.Петров зазначив, що спір розглядався в рамках інвестиційного арбітражу на підставі двосторонньої угоди про захист інвестицій між Росією і Україною із застосуванням арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ.
При цьому, за словами юриста, “арбітражне рішення може бути оскаржене через державний суд, але тільки з процесуальних підстав, наприклад, якщо були процесуальні порушення під час розгляду спору, або, наприклад, була порушена процедура вибору арбітрів”.
“Якщо міністр юстиції говорить про те, що вони збираються подавати апеляцію до державного суду, швидше за все, він має на увазі процедуру заперечування арбітражного рішення. Отже, справа не переглядатиметься по суті, але шанси заперечування з процесуальних підстав достатньо низькі”, – вважає юрист.
Як повідомлялося, Міністерство юстиції України відібрало фірму Winston & Strawn LLP (Париж, Франція) для надання юридичних послуг та інтересів країни в справі за позовом ВАТ “Татнафта” (РФ). Крім Winston & Strawn Мін’юст також розглядав можливість залучення для представлення інтересів України в Апеляційному суді Парижа іншої французької фірми – Foley Hoag LLP.
Україна в міжнародному арбітражі програла спір російській “Татнефть” у справі “захоплення” акцій АТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.), що є спірним активом для України і Татарстану. За словами міністра юстиції Павла Петренка, арбітражний трибунал 29 липня 2014 р. прийняв рішення про відшкодування Україною збитків на суму близько $ 100 млн. Україна має намір оскаржити це рішення. Апеляція повинна бути подана до 28 серпня.
При цьому “Укртатнафта” уже заявила про готовність компенсувати державі всі витрати, пов’язані з виплатами за рішенням міжнародного арбітражного суду.
“Укртатнафта” створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій “Укртатнафти” належало структурам, близьким до ВАТ “Татнефть”, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнафті”. Проте в результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до групи “Приват” і бізнесмена Олександра Ярославського.
“Татнефть” в 2008 році через міжнародний арбітраж пред’явила Україні позов з вимогою відшкодувати $ 520 млн збитку. Пізніше сума позову була збільшена до $ 2,4 млрд, потім знижена до $ 1,2 млрд.
Акціонерами “Укртатнафти”, станом на квітень 2012 року, були ТОВ “Корсан” (Дніпропетровськ) з пакетом 47,074% акцій, НАК “Нафтогаз України” – 43,054%, ТОВ “Вілоріс” (Дніпропетровськ) – 8,613% акцій, Акціонерний комерційний банк “МТ-банк” (Кременчук) – 1,154% акцій, Акціонерний банк “Девон Кредит” (Альметьєвськ, РФ) – 0,035% акцій, ВАТ “Татнефтехиминвест-холдинг” – 0,035% акцій і АТ “Сувар” (обидва – Казань, РФ) – 0,035% акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас