RWE - німецький "барометр" відносин РФ і України у сфері газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RWE - німецький "барометр" відносин РФ і України у сфері газу

Енергетика
920
В серпні 2014 р. німецький енергетичний концерн RWE подав заявку на поставку в Україну додаткових 8,8 млн.куб.м/добу газу по словацькому напрямку. Це дає можливість вже в 2014 р. отримати лише від RWE близько 2 млрд.куб.м, а з урахуванням інших джерел поставок «європейського» газу збільшити «реверсні» поставки до 3 млрд.куб.м. Таких обсягів все ж не достатньо для того щоб компенсувати поставки газу з РФ, проте відкриває вже не тільки технічну, а фізичну можливість збільшення реверсних поставок газу в Україну до 5 млрд.куб.м і більше в найближчі роки.
Ще на зорі оформлення взаємовідносин НАК «Нафтогаз України» і RWE, німецька компанія була готова поставляти Україні 4-5 млрд.куб.м/рік, пізніше – до 10 млрд., однак компанію обмежували технічні можливості організації поставок газу через Польщу. Тепер, коли стає реальним транспортування газу через Словаччину, європейці здатні суттєво посилити позиції «європейського газу» в Україні.
«Високий тиск»
Високий тиск у газотранспортній системі України, а з ним значні обсяги транзиту російського газу до Європи, незговірливість РФ в газовому питанні з Україною мотивували керівництво української нафтогазової галузі шукати хоч якусь альтернативу. У 2009 р в умовах високої кон’юнктури ринку «Газпром» «продавив» підписання контракту терміном дії до 2019 р, який навіть через 5 років був найвигіднішим для РФ з усіх укладених раніше.
Незважаючи на те, що екс-міністр ПЕК Ю.Бойко, довгий час був єдиною особою, уповноваженою і компетентною обговорювати газове питання з «Газпромом», ефективність його старань щодо зміни умов продажу російського газу і його транзиту в Європу знижувалася. Наслідком цього стали реанімація СПГ-проекту для України (2007 р.), а також поява на горизонті українського ПЕК німецької компанії RWE (2012 р), чому передували довгі переговори.
На початку травня 2012 р. НАК «Нафтогаз України» і RWE Supply & Trading GmbH (RWEST, Німеччина) уклали рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу. Документ створив юридичні основи для можливих поставок природного газу компанії з боку RWEST і разом з тим не містив зобов’язань сторін, щодо обов’язкового здійснення продажу чи купівлі енергоресурсу. За умовами угоди, ціни, обсяги поставок, а також зобов’язання сторін щодо постачання природного газу повинні були визначатися окремими контрактами після їх узгодження і підписання обома компаніями.
Перший такий контракт був підписаний НАК і RWEST восени, терміном дії до кінця 2012 р і запланованим обсягом поставок газу на рівні 56,7 млн.куб.м, який очікувалося отримати через Польщу в період з 1 листопада по 1 січня 2013 року. З 1 листопада 2012 р. року ПАТ «Укртрансгаз» почало здійснювати прийом природного газу від RWEST через ГВС «Германович» (Польща). По факту, за листопад-грудень 2012 р. надійшло ~ 52,702 млн.куб.м. Ціна газу була нижча, ніж російського на $ 7-18/тис.куб.м в листопаді та грудні відповідно.
Таким чином 2012 рік став першим роком, коли Україна почала імпортувати газ з ринку Європи.
Другий контракт між НАК і RWEST був підписаний в лютому 2013 р. Документом передбачалися поставки газу обсягом до 5 млрд.куб.м/рік. Однак, у квітні, уряд України затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в країні на 2013 р, обсяг газу, запланованого до постачання від RWEST, був позначений на рівні 1,3 млрд.куб.м, в той час як поставки «Газпрому» – 18 млрд.куб.м, від Ostchem (Кіпр, DF Group) – 8 млрд.куб.м.
За фактом 2013 року, в Україну було поставлено лише 890,6 млн.куб.м «німецького» газу на суму $ 347 млн​​. Всього ж в 2013 р реверсом з країн Європи в Україну надійшло близько 2 млрд.куб.м газу.
На тлі невеликих обсягів поставок, у порівнянні з рештою джерел, контрастно виглядала ціна газу одержуваного з Німеччини. В середньому за 2013 рік вона склала $ 390/тис.куб.м, в той час як російський газ поставлявся по $ 409/тис.куб.м. З моменту початку поставок в Україну ресурс, пропонований RWEST, завжди на $ 25-30/тис.куб.м був дешевший пропонованого РФ, навіть з урахуванням «знижки» в $ 100/тис.куб.м отриманої за підсумками «Харківських угод».
Рис Цена газа RWE
5 вересня 2013 р. було підписано чергову, вже третю угоду між НАК і RWEST. Тоді ж представник відділу корпоративних комунікацій RWE М.Мерфі, вказував, що документ дозволяє до 2017 р поставляти по 10 млрд.куб.м/рік. Однак тиск в ГТС України, як і тиск на країну в цілому, стало мінятися….
Низький тиск, з розворотом на 360 градусів
За період 2012-2013 рр. з подачі «Газпрому» тиск в українській системі знизився. Якщо в 2011 р транзит російського газу через Україну в країни Європи становив майже 105 млрд.куб.м, то в 2012 і 2013 р. – близько 84 млрд.куб.м. «Зовсім випадково» цей період збігся з етапом плідної співпраці НАК з RWEST і активізацією проекту «Південний потік», хід якого донині не сильно змінився. Проте доля відносин НАК з RWEST, які йшли по наростаючій кардинально змінилася.
17 грудня 2013 р. під час зустрічі президентів України і РФ в рамках засідання Українсько-російської міждержавної комісії було підписано доповнення до контракту №КП від 19 січня 2009 року між «Газпромом» і НАКом щодо купівлі-продажу газу в 2009-2019 року. Доповненням визначено зниження ціни на газ, що поставляється в Україну з РФ, з 1 січня 2014 р. до рівня $ 268,5/тис.куб.м.
Таким чином, всі раніше досягнуті домовленості щодо газових альтернатив пішли «під укіс», що свідчило про фіктивний, спекулятивний їх характер і фактичне небажання їх розвивати. Як з’ясувалося, альтернативи, як то прийомний СПГ-термінал і реверс газу RWE Supply & Trading, знадобилися, для торгу з РФ щодо отримання чергової знижки і політичної ціни газу.
Тодішній міністр ПЕК Ставицький Е. поспішив озвучити, що Україна відмовляється і від СПГ-терміналу та від поставок RWEST.
З 1 січня 2014 р. НАК відмовився від закупівлі газу за договором з RWEST. Причина відмови звучала так: оскільки ціна газу, який поставляється з території РФ, знижена до $ 268,5/тис.куб.м, що значно нижче ціни газу на європейських спотових ринках газу, на сьогодні «Нафтогаз» має намір закуповувати газ тільки у «Газпрому».
Подальший хід подій в Україні змінив не лише країну, а й світ. У підсумку, «Газпром» в односторонньому порядку відмовився від ціни $ 268,5/тис.куб.м, яка діяла в 1 кварталі, повернувшись до попередніх домовленостей, а співпраця з RWEST вийшла на новий рівень. 15 квітня 2014 НАК «Нафтогаз України» відновила імпорт газу з ЄС через Польщу. За підсумками, в травні 2014 р. обсяг поставок вже досяг сумарно 192 млн.куб.м
Каламутне майбутнє з поставками газу з РФ і успішність робіт щодо реверсних поставок газу з Європи на словацькому напрямку відкрили перспективи зростання обсягів поставок газу від RWEST.
На початку липня словацький оператор Eustream повідомив про успішне завершення процедури Open Season з прийому заявок на поставки газу в Україну через територію Словаччини. RWE подала таку заявку, де обсяг поставок вказується на рівні додаткових 8,8 млн.куб.м/добу. Цю новину від RWE, українські ЗМІ назвали «Газова рука допомоги від Німеччини».
Ще б пак, завдяки заявленим обсягам сумарні поставки газу RWEST в Україну вже в 2014 р можуть збільшитися до 2 млрд.куб.м (в т.ч. 1,1 млрд. – через Польщу, 0,792 млрд. – через Словаччину).
Не виключено, що в 2015 р обсяг поставок газу від RWEST може перевищити 4,5 млрд.куб.м (1,3 млрд.куб.м – через Польщу і 3,2 – через Словаччину), а в оптимістичному варіанті – досягти заявлених в 2013 р. 10 млрд.куб.м на рік.
RWE Supply & Trading GmbH та її можливості
Спочатку (а переговори тривали більше 8 місяців) в проекті договору з RWE передбачалася поставка в 2012 р в Україні 1,4 млрд.куб.м з можливим збільшенням обсягів до 4-5 млрд.куб.м в наступні роки. Але технічні можливості ГТС України не дозволили б отримати такий річний обсяг через Польщу. Це можливо було б зробити за умови готовності маршруту через Словаччину. Лише в 2014 р така готовність з’явилась…
RWE Supply & Trading GmbH є однією з найбільших в Європі. Вона здійснює діяльність у сфері електроенергетики і газової промисловості і входить в холдинг RWE AG, який є оператором потужної газотранспортної системи в Європі протяжністю більше 23 тис.км, включаючи підземні газові сховища об’ємом до 7,4 млрд.куб.м.
Компанія – великий трейдер на спотовому газовому ринку Європи, який є посередником між концерном RWE і світовими оптовими ринками енергії, займається оптимізацією всіх нерегульованих газових операцій RWE, включаючи закупівлю, транспортування і зберігання природного газу. RWE Supply & Trading GmbH щорічно закуповує та постачає для потреб європейських країн близько 50 млрд.куб.м газу. Компанія володіє важким портфелем контрактів на природний, в т.ч. і зріджений природний газ. Займається дослідженнями в сфері диверсифікації поставок природного газу до країн Європи.
Висновки
Протягом останніх 2 років, неймовірно складних для України, RWE показала себе надійним партнером, який не зраджує інтересів своїх контрагентів, був послідовним і часом жертвував партнерськими відносинами з РФ, яка є таким же, як і Україна, партнером у газовій сфері.
Можливість більш широкого співробітництва з великим європейським газовим «гравцем», відкриває для України не тільки новий виток взаємин з RWE, що кардинально відрізняються від колишніх, але і щось більше – реальність організації реверсних поставок газу з Європи в прийдешньому опалювальному сезоні, що особливо важливо для подальших переговорів з «Газпромом» про зміну газового контракту 2009 року. Технічна можливість транс-граничних газопроводів, здатних працювати в напрямку «Європа-Україна», нарешті має шанс доповнитись фізичними обсягами газу, що особливо важливо.
Олександр Лактіонов, кандидат наук
Головний фахівець з дослідження енергетичних ринків компанії “Смарт Енерджі”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас