У працюючих в Криму банків виявилися європейські акціонери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У працюючих в Криму банків виявилися європейські акціонери

Фондовий ринок
2022
У російських банків, що працюють в Криму, виявилися європейські акціонери – австрійський Raiffeisenlandesbank і шведський фонд East Capital Financial Fund. Участь в капіталі компаній, що працюють в Криму, не суперечить закону, але може негативно позначитися на іміджі інвесторів.
За п’ять місяців, що минули з моменту приєднання РФ Криму, владі і бізнесу вдалося сформувати в регіоні нову банківську систему. За даними ЦБР на 15 серпня, в Криму працюють 27 банків. У двох з них – самарського “Фиабанка” і краснодарського “Крайинвестбанка”, – як вдалося з’ясувати РБК, є акціонери із Західної Європи.
Частку в “Фиабанк” шведський фонд East Capital (спеціалізується на купівлі міноритарних часток у компаніях фінансового сектора країн Східної Європи та СНД, більше 90% вкладень фонду припадає на Росію, ще майже 7% – в Україні) придбав в квітні 2008 р, заплативши за 20% 16,7 млн євро. Банк широко відомий в самарському регіоні і є привабливим партнером, пояснювали свій вибір шведські інвестори в одному зі своїх звітів.
Однак у звіті East Capital Financial Fund за другий квартал 2014 р. зазначається, що “Фиабанк” все ще не може оговтатися від масового відтоку вкладів, який у 2013 р. був спровокований діями ЦБ: Банк Росії тоді відкликав ліцензії у двох самарських банків і ввів тимчасову адміністрацію в третій. Рентабельність капіталу “Фиабанка” залишається близькою до нуля, а керівництво шукає можливості розвитку. Однією з них стала географічна диверсифікація, зазначалося у звіті East Capital.
Однак про те, що банк диверсифікував свою роботу за рахунок експансії в Крим, який сам фонд назвав анексованою територією, шведи вирішили промовчати.
Про свій намір відкрити офіси в Криму і Севастополі керівництво банку повідомило ще 19 березня, відразу після оприлюднення результатів референдуму про статус регіонів, а в липні вже було відкрито три філії в Севастополі та Сімферополі.
Як розповів РБК голова правління “Фиабанк” Максим Морозов, поки для кредитування в Криму і Севастополі не створені умови: перереєстрація юридичних осіб тільки почалася, бухгалтерський облік у багатьох підприємств як і раніше ведеться за українськими стандартами, держоргани в Криму і Севастополі проходять переатестацію, також відсутні дані по кримським позичальникам в бюро кредитних історій. “Проте вже зараз прийняли перші заявки на розгляд”, – говорить банкір, уточнивши, що протягом двох-трьох років банк планує відкрити дев’ять офісів в Криму.
Незважаючи на плани банку з розвитку, шведський фонд розглядає можливість виходу з російських активів. У річному звіті East Capital Financial Fund, представленому в квітні, йдеться, що економічні санкції проти Росії, введені Євросоюзом і США, ще не мали прямого впливу на активи фонду. Але у випадку ескалації українського конфлікту або розширення санкцій у всього банківського сектора можуть виникнути проблеми, а фонд може зіткнутися з ускладненнями при виході з активів.
У другому півріччі 2014 р. шведи мають намір позбавитися від 47% російських і українських активів, ще 15% вони хочуть продати на початку 2015 року та вийти з усіх вкладень до початку 2016 року. У випадку з “Фиабанк” фонд сподівається на викуп частки акціонерами.
Відповісти на питання РБК про плани щодо виходу з “Фиабанка” в East Capital Financial Fund відмовилися, пославшись на інформаційну політику, яка забороняє коментувати окремі вкладення.
Австрійський регіональний банк Raiffeisenlandesbank Oberösterreich Aktiengesellschaf володіє 1,95% акцій краснодарського “Крайинвестбанка”. Угоду про покупку частки австрійці уклали в березні 2011 р. Тоді керівництво банку називало Росію одним з найважливіших торговельних партнерів Австрії: близько 58% ВВП Австрії припадає на експорт, значна частина якого йде в східноєвропейські країни, особливо в Росію, пояснював банк. Краснодарський край, де в 2014 р пройшли Олімпійські ігри, Raiffeisenlandesbank порахував одним з найбільш процвітаючих регіонів Росії. А покупка частки в банку, 98% якого належить Краснодарському краю, “дає ще більш тісні контакти з адміністрацією, які нам абсолютно необхідні; ми відчуваємо важливість цих контактів для наших клієнтів і для нас”, розповідав генеральний директор банку Людвіг Шарінгер.
У квітні “Крайинвестбанк” одним з перших відкрив три підрозділи в Криму. Зараз у банку є вже сім підрозділів на території півострова.
Raiffeisenlandesbank Oberösterreich Aktiengesellschaft на запит РБК про своє ставлення до експансії на Кримський півострів не відповів. “Крайинвестбанк” не встиг надати коментарі до моменту здачі статті.
Юристи відзначають, що участь в капіталі компаній, що працюють в Криму, не суперечить закону. “Ніяких претензій до інвесторів, які володіють міноритарними частками, бути не може, так як їх пакети не дозволяють проводити корпоративні рішення і впливати на політику компанії”, – відзначає партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров. З ним згоден адвокат міжтериторіальної колегії адвокатів “Клишин і партнери” Володимир Ентін. “В принципі говорити про те, що власник акцій здійснює якусь діяльність на території Криму, буде з юридичної точки зору неправомірно, так як він не впливає на формування характеру цієї діяльності. Це все одно що залучати пасажирів автобуса до відповідальності за порушення правил дорожнього руху” , – пояснює Ентін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас