Новий удар по гаманцю росіян: Центробанк РФ застиг у кроці від "вільного плавання рубля" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий удар по гаманцю росіян: Центробанк РФ застиг у кроці від "вільного плавання рубля"

Валюта
4680
Центробанк Росії наблизився до фінішу на шляху до інфляційного таргетування, відмовившись від інтервенцій всередині розширеного ще на рубль в кожну сторону – до 9 рублів – плаваючого бівалютного коридору і повернувши на передкризовий рівень обсяг купівлі/продажу валюти, що призводить до зсуву його кордонів на 5 копійок.
Аналітики визнали лібералізацію курсу рубля передвісником чергової жорсткості грошово-кредитної політики в умовах втечі від російських активів через геополітичні ризики і високу інфляцію, що перевищує “таргет” ЦБ.
“Обсяг валютних інтервенцій, спрямованих на згладжування волатильності обмінного курсу рубля, у всіх внутрішніх діапазонах плаваючого операційного інтервалу встановлений рівним 0 млн дол.”, – повідомив ЦБ в понеділок.
Одночасно з 18 серпня ЦБ симетрично розширив до 9 з 7 рублів плаваючий валютний коридор, пояснивши своє рішення прагненням до заявленого раніше переходу на вільне плавання рубля до 2015 р.
“Зазначені зміни здійснені в рамках переходу до режиму таргетування інфляції, для успішної реалізації якого однією з необхідних умов є відмова від управління валютним курсом. Банк Росії планує завершити перехід до плаваючого валютного курсу в період до кінця 2014 р.”, – йдеться в повідомленні ЦБ.
“ЦБ продовжує курс на завершення переходу до інфляційного таргетування, послаблюючи контроль за рухом валютного курсу, сьогоднішнє рішення – це передостанній крок на цьому шляху, останнім буде обнуління інтервенцій на кордонах, що буде фактично означати скасування коридору”, – говорить економіст HSBC Олександр Морозов.
Станом на 15 серпня межі коридору були в межах 36,40-43,40 рубля.
Рубль практично не відреагував на рішення ЦБ.
Величину накопичених інтервенцій, що призводять до зсуву кордонів плаваючого операційного інтервалу на 5 копійок, ЦБР знизив до 350 млн дол. з 1 млрд дол.
У березні на тлі розпродажу рубля через ризики війни між Москвою і Києвом ЦБ встав на захист рубля, підвищивши величину накопичених інтервенцій, що призводять до зсуву кордонів плаваючого валютного коридору на 5 копійок, до 1,5 млрд дол. з 350 млн дол. для обмеження коливань курсу.
З 17 червня цей обсяг був зменшений до 1,0 млрд дол., а інтервенції залишалися тільки в крайніх діапазонах коридору.
Враховуючи, що в даний час вартість бівалютного кошика знаходиться в “нейтральному” діапазоні плаваючого операційного інтервалу, в якому не відбуваються інтервенції, спрямовані на згладжування волатильності, прийняте рішення не зробить значного впливу на поточну динаміку курсу рубля, вважає регулятор.
“Якщо тиск найближчим часом на рубль зросте, то вони використають аргумент про перенесення ослаблення валютного курсу на інфляцію, ризики прискорення якої зросли у зв’язку з останніми подіями, і можуть підвищити ставки на найближчому засіданні”, – говорить економіст ВТБ Капітал Володимир Количев.
Єдине, що могло б уберегти від підвищення ставок, – це зміна “таргета” інфляції на наступний рік, в іншому випадку політика інфляційного таргетування буде виглядати непослідовною, додає він.
“Якщо вони не управляють через курс, швидше за все, будуть керувати через вартість ліквідності”, – говорить дилер Альфа-банку Ігор Акиньшин, також допускаючи, що ЦБ може в черговий раз підняти ставки.
“Поки у нас торговий коридор досить короткий – 35,80-36,30. Якщо підемо нижче, то підемо до короткострокової цілі 35,50, якщо ні, то продовжиться тренд на ослаблення… В принципі, вже ніщо не заважає: фактор, що ЦБ тепер буде стримувати, втратив актуальність”, – говорить він.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас