Портрети в гаманці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портрети в гаманці

Світ
1114
Новина про те, що північнокорейські гроші остаточно позбулися зображення Кім Ір Сена, деякі експерти розцінили як вірну ознаку прийдешніх змін. «Вічний президент КНДР» – не єдиний політичний діяч, чий портрет друкувався на банкнотах і карбувався на монетах. Нумізмати можуть розповісти безліч історій про те, як зміна вигляду грошових знаків, поява і зникнення на них тих чи інших сановних портретів знаменували серйозні зміни в самих різних країнах.
Цим пояснюється увага до недавніх повідомленнь південнокорейської газети «Чосон ільбо»: згідно з її джерелами, на нових банкнотах КНДР номіналом 5000 вон тепер не буде зображення «батька нації» Кім Ір Сена. Історія зображення вождя на північнокорейських банкнотах налічує більше тридцяти років. Так що ж сталося? Майже революція?
Вперше Кім Ір Сен з’явився на північнокорейських банкнотах в 1978 році, ще за життя. На лицьовій стороні купюри в 100 вон в овалі на глядача дивися портрет строго молодого вождя (на той момент Кім Ір Сену було вже далеко за 60). На генералісимусі звичний з 1940-х років консервативний френч, застібнутий на всі гудзики. На зворотному боці банкноти був зображений будинок в містечку Мангенде під Пхеньяном, де народився і виріс майбутній ідеолог чучхе. Зображення Кім Ір Сена було повторено і в наступних випусках. Правда, в тиражі 1992 року, залишаючись настільки ж молодим, вождь «переодягнувся» в костюм західного покрою з краваткою.
Обережніше з батами!
Перебуваючи на відпочинку в Таїланді, ні в якому разі не слід допускати будь-яких критичних, а тим більше образливих, висловлювань по відношенню до короля і членів королівської сім’ї. Монархія в Таїланді – інститут священний, а король – предмет поклоніння для всіх тайців. Туристам рекомендується шанобливо ставитися до будь-яких зображень монарших осіб і королівської символіки. Це стосується і місцевої валюти.
Нинішній король Таїланду Пхуміпон Адульядет знаходиться на троні з 1946 року. Його зображення можна побачити на всіх монетах і банкнотах, що перебувають в обігу в Королівстві Таїланд. Крім того, на реверсі банкнот поміщені портрети правителів минулих століть – Рамакхамхаенга Великого, Короля Сіаму Наресуана Великого, а також Рами I (засновника правлячої нині династії Чакри).
Закон забороняє будь-які висловлювання чи дії, які «порочать, ображають або містять погрози на адресу короля, королеви, престолонаслідника або регента». До образи короля і королівської сім’ї відноситься, в тому числі, і зумисне псування банкнот. Впустивши таїландську банкноту на підлогу, ні в якому разі не варто наступати на неї. Адже на ній – священне зображення короля. Не варто й піддавати ногою монету, якщо раптом ви знайшли її на дорозі. Серйозним правопорушенням вважатиметься, якщо турист в серцях зімне або порве купюру. Згідно зі статтею про образу Його Величності і членів Королівської сім’ї (Lèse Majesté), таке порушення тягне за собою позбавлення волі на строк від трьох до 15 років.
Перші «посмертні» банкноти з Кім Ір Сеном датуються 2002 роком, коли портрет великого вождя з’явився на нових купюрах в 1000 і 5000 вон (великі номінали – знак різко підсиленої в КНДР інфляції). У 2008-2009 роках в Північній Кореї була випущена нова купюра в 5000 вон і портрет поміняли ще раз. Причому корейська офіційна іконографія приписує введення в оборот цього зображення особисто спадкоємцю вождя – Кім Чен Іру._
Портрети нового зразка з’явилися на вулицях міст і в установах в липні 1994 року, коли по всій країні проходило прощання з Кім Ір Сеном. Згідно з офіційною версією, Кім Чен Ір віддав вказівку, що портрет збіглого вождя не повинен бути оповитий жалобною чорною стрічкою. Сам же Кім Ір Сен повинен бути зображений з сяючою посмішкою на обличчі в піджаку з краваткою. «Народ, побачивши цей портрет, напевно відчує, ніби близько зустрівся з улюбленим вождем, і буде думати, що він завжди з народом і вічно буде залишатися в пам’яті народу», – пояснив свій задум «улюблений керівник». «Сонячний портрет» після цього стали друкувати і на банкнотах.
Чи зникне «усмішка Кім Ір Сена» з грошей, так до сих пір і не ясно. Офіційної інформації про випуск в обіг нових грошових знаків в КНДР не опубліковано. Мабуть, влада боїться чуток про чергову конфіскаційну реформу і поки діє випробуваним шляхом – через партійні організації на місцях заспокоюючи населення. Це підтвердило китайське агентство «Сіньхуа», чиї кореспонденти недавно поспілкувалися з торговцями на пхеньянських ринках. Всі вони в курсі, що буде випущена нова банкнота, і не бачать в цьому нічого страшного. «Не турбуйтеся, це звичайна заміна купюр. Старими також можна буде користуватися», – розповіла журналістам продавщиця, що торгує фруктами.
Тим часом «Сіньхуа» пише про майбутню заміну не в можливому ключі, а цілком визначено, навіть публікує фотографії нових купюр. На них дійсно немає Кім Ір Сена. На лицьовій стороні – будинок в Мангенде, на зворотному – музейний комплекс Міжнародна виставка дружби (де демонструються іноземні подарунки керівникам КНДР). Зараз на купюрах гідністю одна і дві тисячі вон зображені місця народження Кім Чен Іра і його матері Кім Чен Сук. Отже цілком логічним можна вважати зображення на купюрі найвищого номіналу місця народження Кім Ір Сена.
Логіка логікою, але чи стоїть за зникненням Кім Ір Сена бажання молодого лідера Кім Чен Ина зміцнити особисту владу, звільнившись від тіні попередників? – Задають питання експерти. «Видалення зображення його діда припускає, що Кім Чен Ин буде йти незалежним шляхом розвитку економіки КНДР», – заявив в інтерв’ю «Чосон ільбо» Юн Ен Гван з Сеульського державного університету.
Леніна малював придворний художник Миколи II
На відміну від Кім Ір Сена під час життя вождя світового пролетаріату Володимира Ілліча Леніна банкнот з його зображенням випущено не було. До речі, тут радянська практика нічим не відрізнялася від порядків, заведених ще в Російській імперії: не друкувати на асигнаціях і кредитних квитках лики живих царських осіб.
Перші паперові купюри з портретом Леніна були випущені лише в 1937 році. Ленін був зображений на новій серії банкнот номіналами в 1, 3, 5 і 10 червінців. Цікаво, що портрет для цих купюр створив відомий живописець Альфред Еберлінг, що працював придворним художником ще за Миколи II. Випускник Вищого художнього училища при Імператорської академії мистецтв до революції він створював портрети самого царя, його сім’ї, наближених, великих князів, державних чиновників, які розвішувалися в “присутственних” місцях. Він же переміг у конкурсі Держзнаку на краще зображення Леніна. Цей портрет, написаний художником по фотографії, був відтворений не тільки на червонцях, але і на темно-зеленій поштовій марці, виданій в 1928 році масовим тиражем. По всій видимості, червонець з Іллічем був свого роду охоронною грамотою – в роки репресій художника з «непролетарським дореволюційним минулим» не чіпали. Він благополучно дожив майже до 80-річного віку.
Портрети в гаманці
У 1961 році при випуску нових грошових знаків портрет роботи Еберлінг вирішили замінити. Еволюція радянської іконографії йшла в протилежному північнокорейському напрямку. Якщо в КНДР почали зі строгого офіціозного портрета, а закінчили «сонячним», то в СРСР було рівно навпаки – написане з фотографії «живе» зображення замінили барельєфом. Його можна бачити на купюрах 10, 25, 50 і 100 рублів. Автором барельєфного портрета був художник фабрики «Гознак» Соколов. На купюрах номіналом в 50 і 100 рублів мався водяний знак із зображенням того ж портрета.
Купюри зразка 1961 року прожили три десятиліття – аж до розпаду Радянського Союзу. Правда, на деяких територіях колишнього СРСР вони були в обігу трохи довше. У невизнаній Придністровській Молдавській Республіці аж до 1994 року використовувалися банківські білети СРСР. Хоча профіль Леніна з грошей не зник, їх називали «суворіками», оскільки на старі купюри наклеювалася марка з номіналом і портретом А.В. Суворова. Так наприкінці існування СРСР історія радянська несподівано перетнулася з історією Російської імперії.
Мао і квіти
Цікавий факт: вперше зображення Леніна на купюрах з’явилося не на батьківщині вождя, а за кордоном. Пов’язано це з таким екзотичним і невизнаним утворенням, як виникла 11 вересня 1931 року на території Китаю Китайська Радянська Республіка. Згідно офіційної китайської історіографії, ця революційнв держава діяла під керівництвом Компартії Китаю, існувала з 1931 по 1937 рік.
Першою столицею КРР було місто Жуйцзінь, яке загубилося в горах південно-східної провінції Цзянси. У квазікраїни був свій прапор (червоний), гімн («Інтернаціонал»), герб (з колоссям, зіркою і земною кулею) і навіть народний комісар закордонних справ (в 1932 році невизнана держава оголосила війну Японії). Введена була і своя валюта – на банкнотах, що ходили в обігу в 1932-1935 роках, був надрукований портрет Леніна. Тобто дебют вождя на купюрах в «червоному Китаї» стався на п’ять років раніше, ніж в Радянському Союзі.
Портрети в гаманці
Що ж до, вождів китайської революції, то вони вперше з’явилися на грошових знаках лише в 1988 році. На банкноті 100 юанів були зображені профілі Мао Цзедуна, Чжоу Еньлая, Лю Шаоци і Чжу Де. Всі ці представники першого покоління китайських керівників до того часу вже пішли з життя. Мао Цзедун поодинці з’явився лише у п’ятій (останньої на сьогоднішній момент) серії женьміньбі (офіційна назва китайської валюти). Вона почала вводитися в обіг з 1999 року. Зображення голови Мао прикрашало всі купюри – 1, 5, 10, 20, 50 і 100 юанів. На купюрі кожного номіналу однаковий портрет Мао доповнювався не революційною символікою, а зображенням певної квітки – орхідеї, нарциса, троянди, лотоса, хризантеми та квітки сливи. В цілому цю серію можна вважати менш ідеологізованою, ніж всі попередні випуски в історії КНР. На зворотному боці банкнот – не сцени щасливого життя та зображення робітників і селян, а природно-культурні пам’ятки Китаю. Лише найбільша купюра в 100 юанів нагадує про владу – на реверсі банкноти зображений Будинок народних зборів на площі Тяньаньмень.
Африканська і азійська строкатість
Першість за кількістю зображень державних мужів на банкнотах, безумовно, належить африканським країнам. Портретами «керівника революції» Муамара Каддафі були прикрашені лівійські динари. На грошових знаках Центральноафриканської Республіки красувався любитель людського м’яса Жан Бокасса. Ще один канібал – ексцентричний диктатор Уганди Іді Амін – так само друкував своє зображення на банкнотах.
Портрети в гаманці
Справжня чехарда зі зміною дизайну грошових знаків мала місце на початку 1960-х в Демократичній Республіці Конго. Коли лідер сепаратистів Мойзе Чомбе оголосив про створення незалежної республіки Катанга, він відразу ж випустив паперові гроші зі своїм портретом, щоб позбутися від зображення суперника – Патріса Лумумби. На жаль, милуватися власним портретом в гаманці Чомбе довелося недовго: він був зміщений військовими під керівництвом Мобуту Сесе Секо. Портрет Мобуту з’явився на банкнотах після того, як Мойзе Чомбе був страчений. Одне зі звинувачень полягала в тому, що Чомбе провів нелегальну грошову емісію.
Сторонньому складно зрозуміти перипетії з грошима, що відбувалися в ще одній звільненій від колоніалізму країні – Бірмі. Генерал Не Він, що прийшов до влади в результаті військового перевороту з часом зайняв пост президента Соціалістичної Республіки Бірманський Союз. Правив він не одне десятиліття, але до кінця життя став надто довіряти астрологам і зачитувався працями з нумерології. Часом це змушувало його здійснювати вельми дивні вчинки. Наприклад, для того щоб уникнути замаху, бірманський президент стріляв у своє відображення в дзеркалі. Захоплення містикою і віра у владу чисел, власне, і стали причиною його падіння.
Спочатку в 1985 році на честь свого 75-річчя Не Він випустив купюру 75 кьят. Роком пізніше побачили світ банкноти в 15 і 35 кьят: так порадив особистий астролог глави держави. Однак це було ще не найстрашніше. У 1987 році Не Він розпорядився вивести з обігу всі раніше випущені великі купюри (фактично конфіскувавши накопичення і без того небагатого населення). Натомість з’явилися дві нові «доленосні» банкноти – 45 і 90 кьят. Екзотичний номінал пояснювався тим, що астролог рекомендував Не Віну звертати увагу на цифру «9», тоді, мовляв, він доживе до 90 років (45 і 90 – діляться на 9, сума 4 і 5, а також 9 і 0 також становить 9). Не Він дійсно дожив до 91 року, щоправда владу в результаті небезпечних грошових інновацій так і не втримав і залишок днів провів під домашнім арештом.
Портрети в гаманці
Гроші і влада здаються синонімами, але деколи йдуть різними траєкторіями. Так що сама по собі зміна дизайну північнокорейських вон, хоч і дає поживу для роздумів аналітикам, не може бути стовідсотковим показником того, що в цій закритій державі, нарешті, почалися реформи.
Ігор Денисов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас