Росія втрачає Африку. Причина - конфлікт у Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія втрачає Африку. Причина - конфлікт у Україні

Світ
4252
Подія
У той час як російський президент Володимир Путін всі сили і засоби кинув на безглузду війну з сусідньою Україною, його країна, на думку аналітиків групи глобальної розвідки Geostrategy, продовжує стрімкими темпами втрачати світовий вплив.
У 2011 році глобальні гравці – Європейський Союз та США – вміло виштовхнули Росію з регіону Близького Сходу і Північної Африки, уміло скориставшись подіями «Арабської весни». Залишилася остання для Росії зачіпка в регіоні – Сирія, на території якої розташована єдина в світі російська військово-морська база (без урахування Севастополя, який після анексії Криму перейшов під тимчасовий контроль Москви). Ну і Іран, який розігрує свій власний геополітичний пасьянс, використовуючи при цьому Росію в своїх особистих цілях.
А Західні країни планомірно добралися і до Африканського континенту.
Перебуваючи в націоналістичному угарі після анексії Криму і вторгнення на Схід України, російське суспільство і політикум не помітили, як Сполучені Штати остаточно виштовхнули Росію з Африки. До цього подібні дії вчинили Китай, Європейський Союз, Японія та Індія.
Росія втрачає Африку. Причина - конфлікт у Україні
Вашингтонський саміт «США – Африка»
У період з 4 по 6 серпня 2014 року в Вашингтоні, з ініціативи американського президента Барака Обами, пройшов перший в історії саміт «США – глави держав і урядів Африканського континенту». У роботі саміту взяли участь 50 делегацій, 45 з яких були представлені на рівні керівників вищої ланки, а також керівництво Африканського банку розвитку Світового банку та представники понад 100 американських і африканських компаній і корпорацій.
Масштаби проведеного заходу, а також питання, які на ньому обговорювалися, і досягнуті домовленості, вказують на те, що у Росії практично не залишилося жодного шансу продовжувати вплив на фінансово-економічні та політичні процеси на колись близькому для колишнього СРСР континенті. Власна дурість у зовнішній політиці, яскраво продемонстрована на прикладі України, зіграла з Путіним злий жарт: він втратив Африку.
А американський президент Барак Обама навпаки – вступив у серйозну гру за Африку, в яку вже грає Китай, який прагне отримати доступ до незчисленних корисним копалинам, що знаходяться на цьому континенті. У свою чергу ЄС, Індія і Японія, зі своїми власними інтересами також прийшли на цей континент.
Основні підсумки саміту
Аналітики групи глобальної розвідки Geostrategy уважно вивчили заключні документи проведеного у Вашингтоні заходу. Ось до яких висновків вони прийшли. На саміті було оголошено про те, що обидві палати американського Конгресу вже погодилися і підготували розширений Законопроект «Про зростання і можливості в Африці», який передбачає наступні проривні речі, такі як:
• суттєве збільшення торгових місій США в країнах Африки;
• виділення протягом наступних двох років 7 мільярдів дол. США на підтримку і збільшення американського експорту в Африку;
• на додаток до цих 7 мільярдів США виділятимуть країнам Африки додаткові кошти на підтримку експорту. Зокрема, під час форуму найбільші транснаціональні корпорації висловили інтерес інвестувати в енергетику, авіабудівництво, фінансово-банківський сектор та розвиток інфраструктури Африканського континенту додаткових 14 мільярдів дол. США. Компанія «General Electric» буде вкладати кошти в розвиток інфраструктури, компанія «Blackstone Energy» – в енергетичні проекти, компанія «Coca-Cola» – в проекти, пов’язані в водними ресурсами, а компанія «Marriot Hotels» – в готельний бізнес;
• при президенті США буде створена Консультативна рада з питань розвитку ділових відносин з Африкою;
• активізація американського бізнесу в реалізації на території Африки важливих енергетичних проектів, які допоможуть збільшити кількість людей, що мають доступ до електроенергії;
• запуск програми «Молоді африканські лідери», яка дозволить підготувати нове покоління політичних і ділових людей, які в перспективі будуть чинити істотний вплив на процеси в Африканському континенті.
Результати, досягнуті на саміті «США – Африка», практично не залишають навіть мінімальних шансів для Росії посилити свій вплив на континент. Це – стратегічний удар Вашингтона по Москві, яка за своєю власною волею і дурості її керівника Володимира ПУТІНА зав’язла в безглуздому і кривавому конфлікті з Україною. Поки московські політики займаються прорахунком втрат від введених стосовно Росії міжнародних санкцій, США створює дуже потужну конкуренцію ЄС, Китаю, Індії та Японії на території Африки, формуючи важливий для себе плацдарм.
До речі, про важливі питання безпеки на саміті також не забули. Та й не могли, оскільки на континенті продовжує збільшуватися загроза тероризму: підривною діяльністю в Кенії продовжує займатися організація «Аш-Шабааб», а в Нігерії – «Боко Харам». Зрозуміло, що в умовах існування загроз у галузі безпеки реалізовувати намічене в Африці буде складно. Тому Сполучені Штати підтвердили свою готовність працювати над зміцненням обороноздатності африканських держав шляхом продовження діяльності підрозділів американських сил спеціальної безпеки, які вже знаходяться в Африці. Також досягнуті домовленості про розміщення на континенті окремих пунктів базування розвідки та бойових безпілотних літальних апаратів.
Однак, не дивлячись на досягнуті домовленості, Сполученим Штатам доведеться докласти значних зусиль для того, щоб наздогнати ЄС і Китай в освоєнні континенту. Навіть враховуючи той факт, що в останні роки товарообіг між США і країнами Африки постійно збільшувався, Вашингтон залишається лише третім торговельним партнером Африки. Перші два місця ділять між собою Євросоюз і Китай.
Особливі африканські акценти
Важливо відзначити, що завоювання Сполученими Штатами континенту Африки будується на нових світоглядних засадах, які враховують прорахунки, вчинені конкурентами США з освоєння Африки – Китайською Народною Республікою.
Неформальний слоган, який під час освоєння африканського ринку використав Китай, звучала приблизно так:
«Африка – найбагатше джерело природних, в першу чергу, енергетичних, ресурсів»
Американці, прагнучи уникнути справедливих звинувачень на свою адресу з приводу видавлювання з Африки максимально можливих преференцій, вирішили піти іншим шляхом. Слоган Вашингтона з освоєння Африки звучить наступним чином:
«Африка – земля можливостей для взаємовигідного економічного розвитку, яке відкриває більше можливостей для міжнародної співпраці».
Висновки
Виходячи з вищевказаного аналізу, є всі підстави стверджувати, що наступні покоління громадян Росії будуть щиро «дякувати» Путіну за те, що колосальні політичні й економічні зусилля колишнього СРСР з освоєння Африки були так бездарно розтрачені поколінням людей на чолі з Путіним. Адже пафосні промови про світовий вплив Росії вже через п’ять-десять років не будуть нічого означати. Весь російський вплив обмежиться територією пострадянського простору, який також вислизає з рук агресивної Москви.
І навіть нові види російської зброї, про які в своїй промові заявив Путін 14 серпня в Ялті, не допоможуть Москві утримати вплив над такими континентами як Африка. Адже закони глобалізації та розвитку світової економіки базуються не на військовій силі (хоча і вона, безумовно, важлива), а на розвитку нових технологій, інновацій в бізнесі, енергетиці, фінансах, а також розвитку людських ресурсів і міжнародних контактів.
За матеріалами:
Geostrategy
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас