СБУ ліквідувала найбільший конвертцентр - через нього "відмили" російських засобів на 15 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ ліквідувала найбільший конвертцентр - через нього "відмили" російських засобів на 15 млрд

Кримінал
2518
Служба безпеки України викрила та припинила незаконну діяльність конвертаційного центру, через який шляхом в “тіньовий оборот” було виведено, за попередніми оцінками, суму, еквівалентну 15 млрд грн. Йдеться про відмивання і переведення в готівку російського капіталу.
Протиправний механізм полягав у масштабному проведенні на території України незаконних фінансових операцій з управління російським капіталом, повідомляє прес-центр СБУ.
“Встановлено, що з Росії безготівкові кошти виводилися на рахунки офшорних компаній нерезидентів і згодом через спеціально створені сотні фіктивних підприємств, із залученням десятків комерційних банківських установ, заходили в Україну і перетворювалися тут в валютну готівку. Упаковки з переведеними в готівку доларами поза митним контролем автомобілями вивозилися в Росію”, – наголошується в повідомленні.
Слідство отримало відомості про те, що частина цих готівкових коштів (особливо великі суми в грудні 2013 – лютому 2014 років) залишалася в Україні для фінансування протиправної діяльності. В даний час перевіряється можливість використання цих переведених в готівку російських коштів в злочинних діях проти активістів Майдану, зокрема для оплати злочинів “тітушок” і “антимайданівців”, підкреслюють в СБУ.
В рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України за поданням СБУ накладені арешти на рахунки зловмисників в 30 комерційних банках в різних регіонах України. Вилучено $ 220 тис. готівкою.
14 серпня спецпідрозділ СБУ провело обшуки офісних і житлових приміщень, банківських установ, автотранспорту в Києві, Дніпропетровську та Кіровограді.
“Співробітники спецслужби вилучили понад 1200 печаток підприємств з ознаками фіктивності, які обслуговували конвертаційний центр, близько 200 одиниць комп’ютерної техніки з програмами “банк-клієнт”, електронними ключами для управління рахунками іноземних (російських і офшорних) компаній, більш 2000 носіїв інформації, а також фінансово-господарську документацію цих структур”, – йдеться в повідомленні.
Більше 400 вилучених печаток і відбитків печаток належать юридичним особам, зареєстрованим в РФ (Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі та ін.).
Триває слідство. Здійснюються розшукові заходи та слідчі дії для встановлення всіх епізодів, протиправних схем конвертаційного центру та осіб, причетних до злочинної діяльності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас