Російським банкам через санкції не вистачає доларів і євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російським банкам через санкції не вистачає доларів і євро

Валюта
1312
Російські банки відчувають все більший дефіцит валюти – потреба в ній зростає, а залучати долари і євро з-за кордону заважають введені США та ЄС санкції. Частина західних банків просто заморозила міжбанківське кредитування для російських банків, інші скоротили ліміти, пояснює керівник відділу торговельних операцій на грошовому ринку департаменту глобальних ринків «Сбербанк CIB» Денис Козуб.
Одночасно скоротився і приплив валюти від великих російських компаній, які перестали розміщувати облігації на зовнішньому ринку. Раніше виручені від продажу євробондів кошти компанії розміщували в банках, тепер це джерело доларів і євро вичерпалося.
Тим часом західні компанії, побоюючись проблем з отриманням грошей, стали вимагати від російських компаній передоплати і покриття за акредитивами, а російські банки через збільшення термінів платежів в доларах і євро виявилися змушені нарощувати валютну «подушку безпеки».
Топ-менеджер європейського банку розповів «Відомостям», що після введення санкцій збільшився час прийняття рішень з кредитування російських компаній. Співробітник російського банку відзначив, що у них були технічні невиконання угод в доларах з банками, які потрапили під санкції, через те що іноземні банки затримували валютні платежі для ретельної перевірки.
«У нинішній ситуації з дефіцитом валюти є спекулятивна складова: з одного боку, підвищений попит на валюту з боку практично всіх категорій клієнтів, з іншого – є відчутне уповільнення валютних платежів у розрахунках», – пояснив «Відомостям» топ-менеджер держбанку і назвав ситуацію робочою.
Все це призвело до того, що вже в п’ятницю одноденна ставка валютного свопа рубль-долар виявилася нижче 6,75% – на 1,25 процентного пункту нижче, ніж ключова ставка ЦБ. Настільки низькою щодо ставки ЦБ вона не була з кризового 2009 року, підрахував начальник казначейства “Металлинвестбанка” Селім Агарзаєв.
«Валютний своп – самий ліквідний і зручний інструмент по залученню доларів і євро», – констатує Козуб. Через високий попит на свопи рубль-долар в середньому ставка знизилася на 1%. Це означає, що банки готові розміщувати рублі всього під 7,75%, щоб отримати долари, пояснює він і нагадує, що до останніх двох тижнів ставка одноденного валютного свопа трималася на рівні 8,75%, а потім стала знижуватися.
Такої ситуації не було з 2009 року, відзначає Агарзаєв: «Після 2009 року на ринку стабільно був надлишок валюти, учасники розміщували рублі під 8,75%, а долари практично отримували під нульову ставку. Зараз ситуація змінилася і передумов для нормалізації доларової ліквідності немає».
Одночасно стало відомо, що приплив приватних вкладів росіян в російські «дочки» іноземних банків в липні помітно перевищив приріст за системою в цілому. Якщо сукупний об’єм внесків в російських банках виріс на 1,4%, то, наприклад, в Нордеа Банку обсяг вкладів збільшився на 8,8%, в ​​Сітібанку – на 4,5%, в ​​ОТП Банку – на 3,4%, притому що жоден із зазначених банків не підвищував в липні ставки по депозитах.
В Нордеа Банку на 18,3% зросли залишки на рахунках фізосіб і на 7% – термінові депозити. Приплив вкладів в Сітібанку забезпечили термінові депозити резидентів (+ 11,5%) та нерезидентів (+ 3,06%). В ОТП Банку найбільше зросли вклади нерезидентів – на 5,07%.
В неофіційній розмові з РБК співробітники деяких із зазначених банків відзначили, що високі показники приросту можуть бути пов’язані з введенням санкцій відносно держбанків і загостренням української кризи.
«Ми не робили нічого екстраординарного, наприклад, не було спеціальної рекламної кампанії, підвищення ставок. Геополітична ситуація в Росії не найпростіша, напевно, вона накладає відбиток і на банківський сектор. Вкладники вважають, що санкції Заходу щодо російських банків набагато більш вірогідні, ніж російські санкції проти західних», – говорить один з топ-менеджерів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас