Юристи Гонконгу виступили за незалежність судової влади від Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи Гонконгу виступили за незалежність судової влади від Китаю

Світ
156
Товариство юристів Гонконгу висловило історичний вотум недовіри президенту цієї організації через його прокитайські коментарі.
Як повідомляє агентство Рейтер, традиційно консервативні юристи виступають за незалежність судової влади Гонконгу від Китаю, що дозволить цьому спеціальному адміністративному району КНР зберігати статус одного з провідних фінансових центрів Азії і світу.
Глава Товариства юристів Амвросій Лам обурив більшість членів восьмитисячної організації, підтримавши суперечливі заяви Пекіна про те, що судді в Гонконзі повинні були патріотами стосовно Китаю, а також своєю відкритою підтримкою Комуністичної партії Китаю (КПК).
Результати голосування, яке пройшло пізно ввечері в четвер, здивували навіть тих, хто виступав за вотум недовіри Ламу, оскільки на багатьох юристів чинився тиск з боку компаній з материкового Китаю. Сам Лам в ході закритого засідання Товариства юристів Гонконгу, в якому брали участь близько 800 юристів, вирішив зберігати мовчання. Найближчим часом він повинен заявити, чи має намір йти у відставку після цього не зобов’язуючого голосування.
Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. В XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки в 1997 році. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої обширні комерційні та соціальні свободи в рамках проекту “одна країна, дві системи”. Пекін, однак, в останні місяці все активніше втручається в справи Гонконгу. Так, нещодавно Держрада КНР опублікував офіційний документ, який називає “любов до країни” (КНР – ред.) основною вимогою для міської влади, в тому числі суддів.
Лам неодноразово захищав цей документ як “позитивний”, а в одному з радіо-інтерв’ю захоплювався “великою” Комуністичною партією Китаю. Одночасно з цим в Гонконзі тривали інтенсивні дебати і вуличні протести за участю впливової юридичної спільноти Гонконгу.
Колишній головний суддя Гонконгу, Ендрю Лі, в п’ятницю висловив “глибоку заклопотаність” вимогою китайської влади, яка домагається патріотизму від суддів. “Відповідно до принципу незалежності судових органів, судді не повинні бути “за” чи “проти” кого-небудь або чого-небудь”, – написав Лі в коментарі в газеті South China Morning Post.
Критики вимоги китайської влади кажуть, що, якщо вона буде виконана, судді Гонконгу повинні будуть встати на сторону уряду КНР, а в багатьох випадках підкорятися вказівкам КПК, що може бути неприйнятним для некитайських суддів.
Четверо з 11 суддів Апеляційного суду Гонконгу засідають з-за кордону, а десятки іноземних юристів періодично засідають в Суді останньої інстанції (суд вищої інстанції Гонконгу – ред.).
“Як ви можете очікувати, що іноземні судді присягнуть на вірність Китаю?”, – Задається питанням Мартін Лі, старший адвокат Гонконгу і колишній лідер Демократичної партії.
Деякі спостерігачі вважають, що, враховуючи вимогу Пекіна допускати до участі в перших виборах вищого керівника Гонконгу в 2017 році тільки відібраних виборчою комісією кандидатів, незалежна судова система є гарантією того, що цей адміністративний район зможе зберігати свій унікальний статус ключового бізнес-центру.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас