Україна, 2-й за розміром виробник вугілля в Європі, може обмежити його експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна, 2-й за розміром виробник вугілля в Європі, може обмежити його експорт

Енергетика
1061
Україна, другий за розміром виробник вугілля в Європі, може скоротити експорт вугілля через дефіцит палива усередині країни після падіння видобутку і зупинки залізниці в регіонах військових дій, передають ЗМІ з посиланням на представника профспілки гірників України.
Україна, енергетика якої більш ніж на 40% залежна від вугілля, може зупинити електростанції після оголошення в середу про можливий надзвичайний стан в паливно-енергетичному секторі.
“Питання (про обмеження експорту) обговорювалося Кабінетом міністрів України в якості одного з варіантів вирішення проблеми з дефіцитом палива, який утворився через військові дії”, – сказав глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
Видобуток вугілля в Україні в липні впав на 22% в річному порівнянні до 5,58 мільйона тонн, за даними профспілки гірників України.
“Введення надзвичайного стану в ПЕК дозволить зупиняти непріоритетні теплові електростанції (ТЕС) заради завантаження інших ТЕС”, – сказав керуючий директор компанії Енергетичні ресурси України Андрій Фаворов.
Станом на початок цього тижня, через бої видобуток було зупинено більш ніж на половині шахт України – на 58 з 115, частина шахт затоплені, сказав глава профспілки гірників, пославшись на дані міністерства енергетики. “Шахти працюють хаотично: припиняють або відновлюють видобуток в залежності від постачання електроенергією і близькості військових дій”, – сказав Волинець.
Близько 80% шахт розташовано на сході країни, в Луганській і Донецькій областях, де зараз ведуться військові дії. Донецька залізниця повністю зупинила перевезення в Луганській області, а також частину перегонів в Донецькій області.
Найбільший виробник вугілля і електроенергії в Україні – компанія ДТЕК найбагатшого бізнесмена країни Ріната Ахметова – відмовилася від коментарів. Трейдер, що працює з компанією, сказав, що на ряді українських ТЕС запасів вугілля залишилося на 16 днів.
Україна, нетто експортер енергетичного вугілля, може почати його імпортувати, сказав Фаворов з Енергетичних ресурсів України. “Зараз буде посилено імпорт вугілля з Польщі, Росії, Індонезії, ПАР, Колумбії та інших країн, питання в ціні”, – пояснив він.
“Головні складності – з транспортуванням вугілля. Навіть якщо імпортувати вугілля, то незрозуміло, як його доставляти на електростанції”, – сказав аналітик київської інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.
Через труднощі з постачанням паливом зі зниженим навантаженням працюють Луганська, Вуглегірська та Курахівська ТЕС, запаси вугілля на складах яких виснажуються, сказав глава профспілки гірників. Слов’янська ТЕС не працює після потрапляння в неї снаряда.
Військовий конфлікт на сході, в серці металургійної промисловості України, вже призвів до зупинок металургійних заводів. Україна забезпечує електропостачання анексованого Росією Криму на 90%.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас