Роскосмос попросив майже $6 млрд - на нову ракету для польотів до Місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роскосмос попросив майже $6 млрд - на нову ракету для польотів до Місяця

Світ
434
Роскосмос пропонує розпочати створення ракети-носія надважкого класу для польотів до Місяця вже в 2016 році, щоб сам ракетний комплекс був готовий приблизно до 2030 року, коли і планується експедиція до земного супутника.
На перший етап робіт Роскосмос просить виділити 214,6 мільярда рублів – така сума прописана в проекті Федеральної космічної програми (ФКП) на 2016-2025 роки. За словами високопоставленого джерела в Роскосмосі, загальна сума витрат на створення ракетного комплексу надважкого класу на космодромі Східний близька до 500 мільярдів. На 2025-2030 роки, тобто на період вже наступної ФКП, припадає етап створення комплексу «в залізі» і льотні випробування.
Ракетний комплекс надважкого класу планується створювати в два етапи. До 2028-2030 років створюється носій вантажопідйомністю 80-100 тонн на низьку навколоземну орбіту. Ракета з такими параметрами дасть можливість відправити екіпаж у новому пілотованому транспортному кораблі (ПТК) до Місяця, але без висадки на супутник. Створенням ПТК вже займаються в РКК «Енергія».
Це проміжна ціль, так як останнім часом керівники держави озвучували набагато більш амбітні завдання – аж до будівництва на Місяці полігону для видобутку корисних копалин.
Експедиція до Місяця з висадкою людини на її поверхню планується вже після 2030 – для цього потрібно направити до Місяця не тільки ПТК, а й місячний злітно-посадковий комплекс, створення якого також прописано в проекті ФКП. Злітна маса місячного злітно-посадочного комплексу буде приблизно такою ж, як і у ПТК, – порядку 20-25 тонн. Щоб відправити їх до Місяця в одній зв’язці, потрібна буде ракета вантажопідйомністю 160-180 тонн, стверджують автори проекту ФКП.
Ракет такої вантажопідйомності людство ще не створювало. Найпотужнішою ракетою в історії досі залишається «Сатурн-5» Вернера фон Брауна, яка розроблялася для місячних місій. Вона могла вивести на низьку навколоземну орбіту 141 тонн вантажу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас