"Роснефть" терміново попросила у властей Росії допомогу на 1,5 трлн руб - через санкції Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснефть" терміново попросила у властей Росії допомогу на 1,5 трлн руб - через санкції Заходу

Кредит&Депозит
1725
Президент «Роснефти» Ігор Сєчін звернувся до уряду з проханням про фінансову допомогу компанії, розповіла ЗМІ особа з нафтової галузі, підтвердили четверо федеральних чиновників і ще один чув про це. Це ж випливає з листа від 12 серпня заступника міністра економічного розвитку Олега Фомічова в Міненерго. У листі Мінекономрозвитку за дорученням голови уряду Дмитра Медведєва аналізує пропозиції Сєчіна.
Представник уряду від офіційних коментарів відмовився, запит в Мінекономрозвитку залишився без відповіді. Прес-служба «Роснефти» коментарів по суті не надала.
Президент «Роснефти» пропонує п’ять способів підтримки компанії, випливає з листа Фомічова. Найдорожчий для держави – ​​викуп за рахунок фонду національного добробуту (ФНБ) нових облігацій «Роснефти» на 1,5 трлн руб. Цифру «Відомостям» підтвердили чотири федеральних чиновника.
Необхідність такої допомоги Сечин в листі пояснює введеними проти компанії санкціями США, розповідають співрозмовники «Ведомостей» і підтверджується в листі Мінекономрозвитку. 19 липня мінфін США заборонив американським компаніям, банкам і громадянам, а також усім, хто веде операції через США, надавати «Роснефти», «НОВАТЕК», Газпромбанку і «Внешэкономбанку» (ВЕБ) кредити і позики більш ніж на 90 днів, а також акціонерне фінансування. Хоча санкції, що обмежують залучення довгострокового фінансування, ввели тільки США, європейські банки та інвестори де-факто до них приєдналися, тому що багато з них працюють на американському ринку і не хочуть проблем з властями США, пояснював співробітник апарату уряду.
Чистий борг «Роснефти» на кінець червня становив якраз 1,5 трлн руб. (близько $ 44,5 млрд).
Загальний борг нафтової держкомпанії – 2,2 трлн руб., але вона отримала від CNPC $ 17 млрд передоплати за поставку нафти в Китай, а всього отримає $ 70 млрд.
Величезний борг утворився у «Роснефти» після покупки в 2013 р ТНК-ВР за $ 54 млрд, з яких $ 44 млрд – готівкою. Під ту операцію компанія оформила кредити у пулу міжнародних банків на загальну суму в $ 31 млрд. На цей та наступний роки у «Роснефти» припадає пік виплат за боргами – в сумі близько $ 30 млрд.
Наприкінці липня віце-президент з економіки та фінансів «Роснефти» Святослав Славинський на телеконференції говорив, що компанія відчуває себе впевнено і санкції США її не хвилюють. «З врахуванням не дуже сприятливої ​​кон’юнктури на світових фінансових ринках компанія в будь-якому випадку не планувала істотних довгострокових запозичень в середньостроковій перспективі», – запевняв віце-президент «Роснефти».
Запитаних Сечіним грошей в ФНБ немає. У червні Медведєв підписав постанову, що дозволяє Мінфіну інвестувати в інфраструктурні проекти або тримати на депозитах в ВЕБе до 40% коштів ФНБ на 1 січня 2014 р і ще до 20% – інвестувати в проекти «Росатома» і Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ; по 10% для кожної організації). За даними Мінфіну, на 1 січня в фонді було 2,9 трлн руб., тобто на інфраструктуру, ВЕБ, «Росатом» і “РФПИ” повинно бути зарезервовано 1,74 трлн руб. Частина грошей вже розподілена (див. графік). До 1 серпня ФНБ збільшився – завдяки ослабленню рубля – до 3,1 трлн, але потрібних «Роснефти» 1,5 трлн руб. все одно не набирається. Про це ж сказано в листі Мінекономрозвитку: необхідний обсяг коштів для підтримки ліквідності «Роснефти» відсутній.
Чиновник фінансово-економічного блоку уряду, якого «Ведомости» попросили прокоментувати пропозицію «Роснефти», обмежився одним словом: «Жах».
За словами співробітника апарату уряду, Медведєв швидше за все не підтримає прохання Сєчіна.
Державні і приватні компанії та банки якщо й просили досі допомоги у держави, то істотно менше. Запитані «Роснефтью» 1,5 трлн руб. більше сумарних витрат федерального бюджету на охорону здоров’я, освіту і ЖКГ в 2014 г. – на ці статті відведено 1,244 трлн руб., а також планованих витрат на ці цілі в 2015-2017 рр. – Приблизно по 1,1 трлн руб. щорічно. Сукупний розмір дорожніх фондів, з яких фінансуються будівництво та реконструкція доріг, складе в 2015 р 1,16 трлн руб. Витрати федерального бюджету на держпрограму підтримки сільського господарства – ті самі 1,5 трлн руб., але гроші будуть витрачатися частинами до 2020 р. Витрати бюджету на розвиток приєднаних регіонів Криму складуть до 2020 р 658,1 млрд руб.
Аналітик Райффайзенбанку Андрій Поліщук вважає, що на тлі ослаблення рубля «Роснафта» вирішила підстрахуватися: «Можливо, компанія вважає, що рублеві облігації будуть їй дешевшими, ніж і надалі вибирати передоплату в доларах від CNPC». Китайська передоплата передбачає нарахування процентів (шестимісячний LIBOR + 229 б. п.).
Замначальника управління «Велес капіталу» Василь Танурков сумнівається, що рублеві облігації обійдуться дешевше, ніж китайська передоплата. Таке враження, продовжує він, що «Роснефти» потрібні ці кошти «на всякий випадок», і можна припустити, що компанія хоче продовжити придбання. На думку Тануркова, у компанії не повинно виникнути жодних проблем з обслуговуванням боргу навіть без грошей з ФНБ. Інший аналітик, який попросив про анонімність, не виключає, що у «Роснефти» через санкції могли виникнути проблеми з рефінансуванням боргу.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас