Нова хвиля насилля у Єгипті - ісламісти підпалюють міські об'єкти і перекривають дороги у Каїрі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова хвиля насилля у Єгипті - ісламісти підпалюють міські об'єкти і перекривають дороги у Каїрі

Світ
678
Ісламісти підпалюють об’єкти інфраструктури в Каїрі і передмістях, перекривають дороги і готуються до масових протестів. Так активісти та прихильники забороненої в Єгипті асоціації “Брати-мусульмани” готуються відзначити першу річницю розгону силовиками демонстрантів біля мечеті Рабаа аль-Адавія і Каїрського університету.
Рівно рік тому, через кілька тижнів після відсторонення армією від влади ісламістів і їх ставленика президента Мухаммеда Мурсі 3 липня силовики змушені були розігнати учасників безстрокових страйків у двох районах Каїра. Це спровокувало масові сутички і призвело до загибелі сотень людей.
За інформацією, що надійшла, в результаті нападу в Хелуані загинув поліцейський – терористи атакували правоохоронців, які зупинили їх машину, і застрелили одного з них. Крім того, ісламісти підпалили будівлю муніципалітету в Айн-Шамсі. Повідомляється про блокування ними автодоріг в ряді районів єгипетської столиці. Масові марші та протести ісламісти запланували після полуденної молитви.
Влада вже посилили заходи безпеки на стратегічних об’єктах по всій країні, в тому числі Ісмаїлії та Суеці. Під охорону взяті банки, деякі з них сьогодні не працюють, на вулицях столиці з’явилися додаткові підрозділи силових структур. Багато жителів, побоюючись можливих заворушень, сьогодні порахували за краще залишитися вдома.
Напередодні річниці подій біля Рабаа аль-Адавія і Каїрського університету міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звинуватила єгипетську владу в масових вбивствах своїх політичних супротивників з числа “Братів-мусульман” і закликала ООН розслідувати злочини.
У понеділок, 11 серпня, влада Єгипту відмовила у в’їзді двом високопоставленим активістам некомерційної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), які привезли в країну звіт про розслідування масових вбивств в серпні 2013 року в результаті зіткнення між протестуючими і органами охорони правопорядку. Як повідомляється, в країну не змогли потрапити виконавчий директор HRW Кеннет Рот і директор організації по країнам Близького Сходу і Північної Африки Сара Лі Уїтсон
В основі звіту лежить розгін сидячої демонстрації прихильників ісламського руху “Брати-мусульмани” 14 серпня 2013 р. поблизу мечеті Рабаа аль-Адавія. В ході ліквідації наметового містечка протестуючих загинуло понад 800 осіб, кілька тисяч отримали поранення. Винні у побоїщі з числа співробітників правоохоронних органів і чиновників так і не були покарані за законом, що спровокувало конфлікт у суспільстві, арешти та репресії з боку держави.
Кеннет Рот порівнює події минулого серпня в Єгипті з подіями на площі Тяньаньмень у Китаї та стверджує, що за ними стоять високопоставлені чиновники на чолі з нинішнім президентом Абдул-Фаттахом Ас-Сісі.
Звіт з розслідування планувалося оприлюднити в Каїрі у вівторок, 12 серпня. Правозахисники відзначають погіршення ситуації зі свободою слова в Єгипті при нинішньому керівництві і відзначають, що навіть в епоху правління Хосні Мубарака, поваленого в 2011 році, обстановка була помітно краще. На початку цього року HRW закрила своє відділення в Єгипті.
Міжнародні правозахисники залишили без уваги той факт, що більшість демонстрантів було озброєні, ісламісти чинили напади на поліцейських і співробітників силових структур, а також причетні до розправ над своїми ж товаришами, про що свідчать численні кадри відеохроніки, відзначає ИТАР-ТАСС.
Офіційний Каїр негайно відреагував на цю доповідь, заявивши, що “події липня-серпня 2013 р, які отримали в ньому відображення, повністю позбавлені професійного аналізу”, а експерти у своїх висновках “спираються на недостовірні джерела та свідчення невстановлених очевидців”.
Нагадаємо, 3 липня 2013 р. єгипетські військові усунули від влади обраного президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі. З цього ж дня його прихильники почали влаштовувати акції протесту. Основним місцем збору протестуючих стала мечеть Рабаа аль-Адавія в Каїрі, незабаром заворушення перекинулися в інші міста і регіони країни. 14 серпня ситуація загострилася до краю, і сили охорони правопорядку почали силову зачистку наметового табору, влаштованого прихильниками Мурсі. В результаті кровопролитних зіткнень загинули більше 800 осіб.
У червні цього року новим президентом Єгипту був обраний фельдмаршал Абдул Фаттах Ас-Сісі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас