Наша відповідь Росії: закон про санкції за підтримку тероризму прийнятий, але в ньому багато важливих змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша відповідь Росії: закон про санкції за підтримку тероризму прийнятий, але в ньому багато важливих змін

Казна та Політика
2621
Верховна Рада в четвер ухвалила ініційований урядом закон про міжнародні санкції за підтримку і фінансування тероризму в Україні. За це рішення проголосували 244 депутати.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні парламенту в четвер перед голосуванням заявив, що уряд підтримує вилучення з проекту закону низки пунктів, зокрема: обмеження і припинення надання послуг поштового зв’язку, заборона або обмеження в сфері радіотрансляції, обмеження або припинення діяльності ЗМІ, а також обмеження або заборона виробництва і розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів.
Глава уряду підкреслив, що такі обмеження можуть вводитися лише за рішенням суду.
За словами прем’єра, Верховна Рада України отримує повноваження на схвалення указу президента про введення санкцій в тому випадку, коли указ про введення санкцій приймається по відношенню до країни або до невизначеного кола суб’єктів.
“Якщо санкції застосовуються до конкретних фізичних та юридичних осіб, то такий указ підписується на підставі рішення РНБО”, – зазначив А.Яценюк.
Прем’єр підкреслив, що цей закон передбачає введення санкцій відносно іноземних компаній та іноземних фізичних і юридичних осіб, тоді як раніше допускалося його застосування і по відношенню до українських фізичних та юридичних осіб.
Яценюк також уточнив, що під санкції можуть підпадати компанії, що знаходяться під контролем зазначених нерезидентів, замість початкової редакції про наявність в них істотної участі.
Як повідомлялося, закон передбачає можливість введення понад 25 видів санкцій до інших країн, іноземних юридичних та фізичних осіб, які фінансують тероризм і підтримуючим окупацію Криму.
У числі цих видів – блокування і заморожування активів, заборони на діяльність на території України, участь в приватизації, користуванні ліцензіями, а також транзит через її територію. Передбачаються також спеціальні економічні заходи у вигляді ліцензування, заборона на фінансові операції, а також “звичайні санкції: заборона на в’їзд і переміщення”.
Передбачається також можливість заборони діяльності партій, рухів та громадських об’єднань.
Підставою для введення санкцій вважаються “дії іноземної держави, іноземної юридичної або фізичної особи, інших суб’єктів, які створюють реальні і потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України, її економічній самостійності та/або порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства і держави, призводять до окупації території, експропріації або обмеження права власності, заподіянню майнового збитку, створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод”.
Відповідно до закону, санкції будуть затверджуватися рішенням РНБО і вводитися указом президента, за винятком санкцій, що стосуються міжнародних договорів – такі рішення приймає Верховна Рада. Ініціаторами санкцій можуть бути Кабінет міністрів, Верховна Рада, РНБО, президент України і Служба безпеки України.
Уряд України ініціював введення санкцій відносно 172 фізичних осіб та 65 юридичних осіб Росії й інших країн за фінансування тероризму в Україні та підтримку окупації Криму.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас