«Газпром» готовий переглянути цінову політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Газпром» готовий переглянути цінову політику

Енергетика
1043
Неоплата Україною поставок російського газу змусила «Газпром» збільшити резерв по сумнівних боргах майже до 180 млрд руб. Різке зростання проблемних боргів призвело до збитків «Газпрому» за підсумками другого кварталу, а це загрожує зниженням дивідендів за підсумками всього року.
Але турбує компанію інше – можливе зниження частки на європейському ринку. Щоб цього не допустити, вона готова переглянути цінову політику, зокрема, ввівши в деяких контрактах спотову складову.
Український відсоток
«Газпром» у другому кварталі 2014 року отримав 7,5 млрд руб. чистого збитку проти 58,76 млрд руб. чистого прибутку роком раніше, випливає зі звіту компанії по РСБУ. В цілому за підсумками півріччя чистий прибуток газової компанії знизився на 38%, до 155 млрд руб.
Зниження прибутку відбулося через створення резерву по сумнівних боргах: на кінець першого півріччя цей показник склав 179,27 млрд руб. (близько $ 5,1 млрд), говориться в звіті. На початок року обсяг проблемних боргів був куди менше – 129,9 млрд руб.
Очевидно, основна частина сумнівного боргу ($ 4,5 млрд) – це заборгованість України, каже аналітик UBS Костянтин Черепанов. «Нафтогаз» не сплатив російський газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року і квітні-травні 2014 року. В середині червня «Газпром» звернувся до Стокгольмського арбітражу з проханням про стягнення з «Нафтогазу України» $ 4,5 млрд.
Зниження чистого прибутку може негативно вплинути на дивіденди, так як «Газпром» виплачує їх із прибутку, розрахованого по РСБУ, відзначає Черепанов. Але рішення по дивідендах буде прийматися тільки за підсумками всього року, так що у компанії ще є шанс надолужити згаяне і повернути собі борги, вказує він. За прогнозом «ВТБ Капіталу», в разі якщо Україна не погасить заборгованість, «Газпром» за підсумками 2014 р. виплатить близько 106,5 млрд руб. (4,5 руб. на акцію) проти 170 млрд руб. за 2013 рік. Отримати коментар представника «Газпрому» вчора не вдалося.
Знижки для Європи
Але судячи зі звіту, компанію більше турбує інше питання – європейський ринок: «Газпром» проводить оптимізацію цінової політики, а також географічну диверсифікацію поставок, йдеться в звіті концерну. У першому півріччі 2014 р. «Газпром», як вказується в його звіті, переглянув ціну газу за контрактами з рядом турецьких компаній, а також грецькою Depa. Ще ряд контрагентів, такі як німецька E.ON і швейцарська AXPO Trading, домагаються перегляду ціни на газ в Стокгольмському арбітражі.
Причин цінових поступок кілька – посилення конкуренції на європейському газовому ринку, загальне зниження попиту на паливо, а також загроза запровадження нових міжнародних санкцій щодо Росії через українську кризу. Певний ризик для «Газпрому» представляє також диспаритет цін за довгостроковими контрактами компанії і цін газу на спотових ринках, говориться в звіті.
Коли пропозиція перевищує попит, високі ціни за довгостроковими контрактами компанії можуть зробити негативний вплив на відбір газу покупцями. Те ж саме може статися, коли ціни спотового ринку виявляються нижче, ніж за довгостроковими контрактами, попереджає концерн.
Щоб цього не допустити, «Газпром» вводить спотову складову в деякі контрактні формули, хоча прагне зберегти нафтопродуктову складову, де це можливо. До того ж концерн тимчасово знижує рівень поставок за системою «бери або плати». Але це зниження буде компенсовано рівноцінним збільшенням зобов’язань партнерів по відбору газу в наступні періоди – після стабілізації ситуації і відновлення рівня споживання газу.
Цінова гнучкість «Газпрому» поки приносить свої плоди: у першому півріччі монополіст збільшив експорт газу в Західну Європу на 4,3%, до 64,75 млрд куб. м порівняно з першою половиною 2013 року.
Рішення «Газпрому» переглянути цінову політику – це лише спроба привести експортну діяльність у відповідність з реальним станом справ, каже партнер Greenwich Capital Лев Сников: принцип «бери або плати» і так кілька років не дотримується, а ціна в контракті залежить не тільки від нафтопродуктової складової.
Акції Газпрому на Московській біржі виросли в середу на 2,3%, індекс MICEX підріс на 1,79%.
Тимофій Дзядко
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас