Відтік капіталу з Росії за підсумками року досягне рекордних $150 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік капіталу з Росії за підсумками року досягне рекордних $150 млрд

Світ
1327
Масштаб витрат від конфлікту з Україною для російської економіки істотно зріс останнім часом. Ціна рішень як західних, так і російських властей в короткостроковій перспективі включатиме збільшення чистого відтоку капіталу, прискорення зниження курсу рубля, сплеск інфляції і відсутність можливості поновлення хлч трохи помітного економічного зростання, вважають експерти Вищої школи економіки, пише Reuters.
Новий раунд санкцій від ЄС і США, в результаті якого ряд російських державних компаній і банків втратили можливість звертатися до західних ринків капіталу, загострює проблему рефінансування корпоративного боргу, що, в свою чергу, означає збільшення чистого відтоку капіталу за підсумками року, в порівнянні з початковими прогнозами. За оцінками експертів, він може досягти $ 130-150 млрд.
Щоб уникнути швидкого виснаження резервів, Банку Росії доведеться допустити прискорення ослаблення рубля. Обсяг власних коштів ЦБР в міжнародних резервах, за розрахунками ВШЕ, становить $ 316 мільярдів, тоді як на практиці комфортним вважається рівень резервів, що покриває піврічний обсяг імпорту, або $ 240 мільярдів, що вже близько до нинішнього запасу іноземної валюти у ЦБ.
“У другому півріччі через сезонний ефект можна очікувати скорочення поточного профіциту платіжного балансу. Якщо до цього додасться неможливість для російських банків і компаній рефінансувати близько $ 80 мільярдів зовнішнього боргу, що підлягає погашенню в найближчі півроку, то вже цього року ЦБ зіткнеться з найсильнішим тиском на свої валютні резерви і буде змушений перейти до більш швидкого ослаблення рубля”, – зазначають експерти.
Ослаблення рубля, що супроводжувало введення Росією у відповідь продовольчих санкцій проти Заходу, згідно з оцінками ВШЕ, зараз додає 0,2 процентного пункту до потенційного підвищення інфляції. Сукупний ефект від введення 6 серпня обмежень на імпорт оцінюється в 1,1 процентного пункту. “Беручи до уваги попереднє ослаблення рубля через санкції відносно РФ, ми очікуємо, що інфляція за підсумками року складе 7,7-8,0 відсотка – проти 6,0 відсотка, прогнозованих нами 3 місяці тому, і 5,0 відсотка – в кінці минулого року”, – пишуть аналітики ВШЕ. Таким чином, сукупна інфляційна ціна української кризи становить порядку 3 процентних пунктів, до чого з наступного року може додатися ефект збільшення податкового тягаря, обговорення якого урядом залишаються на порядку денному.
За даними ЦБР, за липень 2014 р. міжнародні резерви РФ зменшилися на $ 9,488 млрд до $ 468,762 млрд.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас