Китайська статистика лякає економістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська статистика лякає економістів

Світ
1482
Обсяг коштів, що надходять в китайську економіку, в липні виявився мінімальним майже за 6 років, що лише підсилило побоювання експертів з приводу перспектив економіки Піднебесної в другому півріччі.
І Народний банк Китаю, і економісти очікували невеликого уповільнення в липні після дуже сильних даних з фінансування в червні, однак статистика по нових кредитах і темпах зростання грошової маси виявилася набагато гірше очікувань.
Індикатор TSF, який є найбільш повним показником ліквідності в економіці, впав до 273,1 млрд юанів – мінімум з 2008 р. Більше того, ця цифра складає всього лише сьому частину того, що ми бачили в червні.
Зазвичай ЦБ Китаю статистку не коментує, тим більше відразу після її виходу, однак сьогодні було зроблено виняток. У Банку Китаю поспішили заспокоїти ринки, заявивши, що зростання кредитування і фінансування все ще перебуває на прийнятних рівнях і регулятор не вдавався до зміни в монетарній політиці.
Разом з тим, ЦБ визнав уповільнення економіки і, зокрема, зазначив охолодження на ринку нерухомості. Окремо регулятор підкреслив ризики надмірного вливання грошей в сповільнювану економіку, оскільки це веде до зростання “поганих” кредитів. До речі, кількість цих самих “поганих” кредитів зростає вже 11 кварталів підряд.
Дані, що вийшли сьогодні, стали неприємним сюрпризом для багатьох. Так, наприклад, в інтерв’ю Reuters своє здивування висловив економіст RBS в Гонконзі Луї Куїс: “Дані дуже несподівані, тому як немає ніяких ознак посилення монетарної політики”.
Нові кредити
Обсяг нових кредитів, виданих китайськими банками в липні, виявився набагато нижчим за очікування. Показник склав всього 385,2 млрд юанів, при тому, що в червні цей показник знаходився на позначці 1,08 трлн юанів. Економісти прогнозували на липень 725 млрд юанів.
Раніше в своїй доповіді Народний банк Китаю зазначав, що буде підтримувати розумне зростання банківського кредитування в рамках “тонкої настройки” економіки, однак такого провалу, схоже, не очікував навіть сам регулятор.
Хоча є й об’єктивні причини для запобігання надмірного зростання кредитування з боку ЦБ. Справа в тому, що на тлі уповільнення економіки більша частина кредитів в Китаї направляється на спекулятивні цілі, а не на розвиток бізнесу, як це повинно бути.
Промислове виробництво
Незважаючи на велику кількість статистики, сьогодні з Піднебесної хороших новин не надходило ні по одному з секторів.
Після розчаровуючих даних по кредитах і стану ліквідності несподівано погані дані прийшли і з промислового виробництва. У липні воно в річному вираженні виросло всього на 9%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас