Від нелегального ІКТ-імпорту бюджет в 2013 році втратив $300 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від нелегального ІКТ-імпорту бюджет в 2013 році втратив $300 млн

Казна та Політика
700
Аналітична компанія IDC оцінила в $300 млн втрати державного бюджету за минулий рік від нелегального імпорту основних категорій ІТ-продукції. За даними експертів, в 2013 році через ухилення від сплати ПДВ імпортерами тільки в трьох категоріях товарів (ноутбуки, планшети, телефони/смартфони), бюджет недорахувався близько $233 млн податкових надходжень. Ця цифра не враховує пов’язані втрати, які згодом несе держава, відшкодовуючи недобросовісним імпортерам “неіснуючий” ПДВ.
“Ноутбуки, планшети, телефони/смартфони – найбільш масові продукти і зловживання з ПДВ при їх імпорті виливаються в значні суми, – зазначив Володимир Поздняков, глава київського офісу IDC. – Якщо враховувати інші категорії ІТ-обладнання, що регулярно ввозиться в Україну (друкувальна техніка, сервери, системи зберігання даних, монітори, ІБП, мережеве обладнання та ін.), то загальна сума недоплат по ПДВ перевищила торік $300 млн”.
За підсумками першого-другого кварталів поточного року втрати бюджету знизилися як за рахунок фактичного скорочення обсягу поставок техніки, так і внаслідок незначного зменшення нелегального імпорту. Якщо в 2013 році сумарна митна вартість імпортованих в країну ноутбуків, планшетів, телефонів і смартфонів становила 40,8% від реального обсягу продажів, то цього року – 45,5%. В результаті, за оцінками IDC, у першому півріччі 2014 року на імпорті лише цих трьох категорій товарів бюджет недорахувався у вигляді недоплаченого ПДВ близько $58 млн.
На думку аналітиків, зазначені цифри побічно характеризують масштаби економічних злочинів і підкреслюють гостру необхідність митної та податкової реформ, які є одними з першорядних при побудові в Україні правової держави.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас